Maïsknispers met geroosterde bloemkool, yoghurt en linzen
© Studio V

Maïsknispers met geroosterde bloemkool, yoghurt en linzen

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: maïsknispers met geroosterde bloemkool, yoghurt en linzen (hoofdgerecht voor 4 personen).

De knapperigheid der dingen, daar is nog geen boek over gemaakt. Maar misschien komt het hoor: zuur en bitter en umami zijn onderwerp van boeken en tv-programma's, en kleur en vet als leidende thema's komen eraan, dus het kan niet lang meer duren.

We zijn nu eenmaal dol op knapperig en krokant, puur - chips - of in combinatie met iets zachts - kroketten. De teloorgang ervan is dan ook vreselijk. Slappe chips, verwelkte koekjes of taaie gefruite uitjes op je saté doen je beseffen hoezeer onze hersentjes blije vonken afvuren als het wel in orde is, als alles knispert tussen tong en tanden, als de kraakgeluiden binnendoor het omgevingsgeluid overstemmen. Want die herrie draagt bij aan de beleving, is in onderzoek vastgesteld.

Ik at onlangs bij Taqueria Coba in Amsterdam-Noord, waar ze eten serveren in de vorm van mini-taco's. Mexicaans met een moderne twist. Tarwetortilla's, maïstortilla's, gele en bijna zwarte van paarse maïs, zachte en krokante. Vreselijk lekker, maar de knapperige wonnen, bij mijn gezelschap. Reden om thuis te gaan prutsen. Ervaringstip: probeer nooit tacoshells te vullen en te eten zoals ze zijn, gevouwen. Ze briseren bij de eerste hap en donderen uit elkaar. Breek ze liever bij voorbaat en serveer de helften.

Bereiding

Ingrediënten
- 2 pakjes tortillashells
- 1 bloemkool
- 500 g gare linzen (2 blikjes), goed uitgelekt
- 1 theel. komijnpoeder
- 1 theel. korianderpoeder
- 1 theel. kurkuma
- chilivlokken
- 300 ml Griekse yoghurt plus nog wat
- 30 blaadjes munt, grof gesneden
- 1 teen knoflook

Snijd de bloemkool aan kleine stukjes, de stelen incluis. Hussel met 3 lepels olijfolie en wat zout. Leg een stuk bakpapier op een ovenplateau en verdeel er de bloemkool over. Zet in de oven en schakel die in op 160 graden. Rooster 25 minuten, schep tussentijds een keer om. Haal uit de oven, zet die terug naar 120 graden en warm er de tacoshells in.

Bak de knoflook zachtjes in 2 lepels olijfolie tot hij kleurt. Voeg de uitgelekte linzen toe, plus de komijn, koriander en kurkuma. Laat warmig worden, niet heet, proef en breng op smaak met chilivlokken en zout. Draai het vuur uit. Meng de linzen met de bloemkool en, vlak voor het serveren, de yoghurt en munt.

Haal telkens voor iedereen één tacoshell uit de oven. Breek hem open in twee stukken en schep op elk stuk wat van het groentemengsel. Presenteer er extra yoghurt bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl