Groentewok van Mingfang Wang
© Studio V

Groentewok van Mingfang Wang

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Groentewok (hoofdgerecht voor 2 personen).

Als je het gezicht ziet van Mingfang Wang, denk je niet meteen: wat een tijgerkop. Maar dat was ze wel. De tijgerkop is de spil in de Chinese keuken, die is eindverantwoordelijk voor alle bestellingen. Twaalf jaar lang was Wang eigenaar, manager en duvelstoejager van het restaurant De Chinese Muur in Hilversum. Daar schreef ze het boek Tijgerkop over, met de intrigerende ondertitel 'Waarom ik twaalf jaar lang het leven van mijn broertje leefde' (Paris Books).

Het antwoord op die vraag heeft te maken met Chinese familiecodes en tradities en verantwoordelijkheidsgevoelens van hier tot China. Ondertussen sissen niet alleen de woks in de keuken, maar stormen er ambtenaren binnen op zoek naar illegale koks, moet ze schipperen tussen eigengereide familieleden, boze klanten, ruziënde serveersters en half-criminele (maar ook lieve) bezorgers. Altijd al willen weten wat er achter dat doorgeefluik gebeurt? Wang beschrijft het even droog-komisch als bewogen.

Wang staat niet meer bij het doorgeefluik, want het restaurant is verkocht. Ze maakt nu kookfilmpjes op YouTube waarin ze op vermakelijke wijze de geheimen uit de Chinees-Indische keuken verklapt.

We maken haar groentewok met patat (nou ja, soort van). Zij frituurt niet alleen de aardappel, maar alle groenten vooraf. Hier een iets minder vette variant.

Bereiding

Schil de aardappelen en snijd ze in reepjes, snijd aubergine en paprika's in stukjes. Verhit de olie in een wok tot die licht gaat walmen. Frituur de aardappelreepjes in porties en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat de wok afkoelen en giet de olie uit de wok. Breng water in de stomer aan de kook en stoom de aubergines enkele minuten tot ze zacht zijn. Stoom of blancheer de paprikastukjes. Vermeng soja- en hoisinsaus met rijstwijn, zout, peper en suiker in een kommetje. Verhit opnieuw wat olie en fruit gember, knoflook, ui en peper.

Roerbak de paprikastukjes mee en dan de andere groenten. Giet de sauzen erbij en roerbak nog even kort de lente-ui mee. Serveer met witte rijst.