Goedkope restjes afhalen bij restaurants met de ResQ-app

App om voedselverspilling tegen te gaan

Wie ooit lekkerbekkend in een traiteur heeft gestaan heeft zich vast wel eens afgevraagd waar al dat moois in de vitrine aan het eind van de dag heengaat. Het antwoord daarop is nog te vaak 'de afvalbak', vinden milieubewuste ondernemers. Zij gaan met mobiele applicaties voedselverspilling in de Nederlandse horeca te lijf.

Zo kunnen Amsterdammers met ResQ (spreek uit 'reskjoe') op hun telefoon sinds woensdag overgebleven eten bij 17 lunchrooms, traiteurs en restaurants voor een zacht prijsje ophalen. De app werkt simpel en flexibel. Restaurants die gerechten overhebben geven dit aan de app door, waarna gebruikers de maaltijden kunnen reserveren, betalen en halen. Denk aan pizza's, pasta's en ovenschotels voor de helft van de prijs, maar ook spinaziesouffle of speltcake met banaan van een 'Urban Food Bar'.

Zowel Restoranto als ResQ hebben plannen voor een nationale uitrol

In september sluiten restaurants in Utrecht en Den Haag zich eveneens bij ResQ aan, dat in Finse steden inmiddels een bekend fenomeen is. Voor Rotterdammers en Delftenaren is sinds begin juni een gelijksoortige app beschikbaar: Restoranto. Klanten van deze app, waar inmiddels meer dan 70 restaurants in staan, eten overgebleven maaltijden doorgaans in het restaurant op, in plaats van thuis. Een ander verschil: voor elk gerecht dat iemand koopt gaat een bedrag naar een goed doel in Oeganda. 'Een maaltijd hier betekent ook een maaltijd daar', aldus oprichter Ralph de Groot. Zowel Restoranto als ResQ hebben plannen voor een nationale uitrol.

Voedselbank

Overgebleven voedsel naar de voedselbank brengen geeft teveel risico op bederven

Dennis de Jong

Het Amsterdamse All You Can Eat-restaurant Vandaag is het grootste restaurant dat tot nu toe meedoet. Chef Dennis de Jong kent zijn gasten door en door, maar kan er qua inkoop soms geen touw aan vastknopen. 'Nu alle Marokkaanse gasten op vakantie zijn hoef ik minder vis te kopen, dat weet ik. Dat zijn dingen die je kan voorspellen. Maar de ene week eten ze hier 200 kippendijen, en de volgende week maar 60.' Overgebleven voedsel de volgende dag naar de voedselbank brengen gaf teveel risico op bederven, vertelt De Jong, waardoor Vandaag op sommige avonden 40 a 50 porties weggooit. 'Dat is natuurlijk doodzonde. Wij zijn echt blij met deze app.'

De Nederlandse horeca verspilt zo'n 51 miljoen ton voedsel per jaar, maar de grootste verspiller is nog altijd de consument. Die gooit in zijn eentje jaarlijks 50 kilo vers eten weg.