Gevulde druivenbladeren
© Studio V

Gevulde druivenbladeren

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Gevulde druivenbladeren (Snack of bijgerecht, 40-50 stuks).

Vóór ik de gelukkige bezitter van een druivenrank was, was ik ervan overtuigd dat ze groeien zoals je op wijnvelden ziet: compact, bescheiden, in het gelid. Nu ik er zelf een heb - hij zat bij het huis - weet ik dat dat niet waar is. Druivenranken doen in de winter en de lente heel lang niets. Ze wachten tot je vroeg in de zomer een weekendje weg bent en overwoekeren dan in één vloeiende beweging je hele tuin, en die van de buren.

Die ranken moesten gesnoeid, was het niet om de beginnende druiventrossen een kans te geven, dan wel om de tuin weer begaanbaar te maken. Nu kunt u dat snoeisel in de kliko mikken, maar u kunt de blaadjes ook opeten: gevuld zijn ze heel lekker. Denk aan Griekse dolmades en Turkse sarma.

Geen druivenrank in de tuin? Geen ramp, de Turkse supermarkt verkoopt de bladeren ook in een pot. Die moet u voor gebruik een half uurtje in lauw water leggen, zodat ze minder zout worden.

Bereiding

Ingrediënten

- 40-50 druivenbladeren
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode puntpaprika
- 50 g wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 250 g rijst
- 3 eetl. tomatenpuree
- 4 eetl. olijfolie
- 1 theel. zout
- peper
- 1 theel. gerookt (pittig) paprikapoeder
- 1 theel. dille, fijngehakt

Kies bladeren die niet groter zijn dan uw hand, zonder beschadigingen of andere ongerechtigheden. Was ze, leg ze in een kom en overgiet ze met ruim kokend water. Laat even staan. Of dus die uit de pot van de Turkse supermarkt, die een half uurtje moeten weken.

Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de paprika, wortel en bleekselderij in kleine blokjes van maximaal 5 millimeter. Meng dit met de rijst, tomatenpuree, olijfolie, zout, peper en alle smaakmakers. Roer goed door.

Leg de bladeren met de punt naar boven voor u. Plaats in het midden van het blad ongeveer een eetlepel van het rijstmengsel. Vouw de onderkant over de vulling, de zijkanten naar binnen en rol het op tot een mooi strak pakje. Vul zo alle bladeren. Leg ze strak tegen elkaar in een stevige pan.

Overgiet met heet water tot ze onder staan, leg er een bord op zodat de rolletjes blijven liggen en kook het, met de deksel op de pan, in ongeveer 30 minuten gaar. Het water is dan opgenomen door de rolletjes.

Besprenkel met wat olijfolie en serveer als onderdeel van een maaltijd, of als snack bij de borrel.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl