© Studio V

Geroosterde wintergroenten met romesco

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Geroosterde wintergroenten met romesco (hoofdgerecht voor 6 personen).

Oregano in de pasta, dille bij de zalm en tijm bij geitenkaas: heerlijk hoor, maar soms wil je iets anders. Yotam Ottolenghi liet ons kennismaken met de smaken uit het Midden-Oosten, maar ook Europa biedt volop culinaire inspiratie. Neem romesco, een saus uit het opstandige Catalonië, met onder andere noten, knoflook, azijn en pepertjes, meestal geserveerd bij geroosterd vlees of vis. 'Ingedikt' met oud brood kun je er toastjes en wraps mee besmeren. De smaak? Verrassend, fris en stevig tegelijk.

Romesco geeft ook wintergroenten een extra twist: noten en bonen maken er een volwaardige vegetarische maaltijd van. Oven te klein? Stoof de groenten in een of meerdere braadpannen.

Bereiding

Ingrediënten
100 g blanke amandelen
50 g hazelnoten
10 eetl. olijfolie
1 sneetje oud wit/lichtbruin brood, in dobbelstenen
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 theel. mild gerookt paprikapoeder (pimentón)
1 pot peppadew-pepertjes (netto 400 g, uitgelekt)
2 eetl. sherry- of rodewijnazijn
1 buisje saffraan
1 eetl. tomatenpuree
1 flinke winterwortel
1 dikke prei
2 rauwe bietjes
1 knolselderij (schoongemaakt 500-525 g)
450 g oranje pompoen
1 blik zwartoogbonen (netto 400 g, uitgelekt)
gehakte peterselie

Rooster de noten al roerend bruin in een koekenpan. Haal ze eruit en verhit 1 eetlepel olijfolie. Bak de broodblokjes in 3-4 minuten rondom knapperig. Voeg na 2 minuten de knoflook toe.

Pureer het gebakken brood met een keukenmachine of staafmixer met de knoflook, pimentón, pepertjes, noten, azijn, saffraan, tomatenpuree, 7 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zout tot een grove puree (zoals tapenade). Proef en voeg naar smaak wat zout, azijn of olie toe. Maak alle groenten schoon en snijd ze in 'Vlaamse frieten', de winterwortel in dikke plakken en de prei in 'buisjes'. Houd ze apart, zet zonodig koel weg.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel biet en wortel over de bakplaat en hussel er 2 eetlepels olijfolie en een halve theelepel zout door. Zet 20-25 minuten in het midden van de oven. Meng intussen 300 ml warm water met de romesco tot een dikke saus. Haal het biet-wortelmengsel uit de oven en schep de rest van de groenten en de romescosaus erdoor. Bak nog 45-55 minuten tot de groenten gaar, maar nog knapperig zijn. Schep tussendoor twee keer om; voeg zonodig een scheut heet water toe. Schep de bonen door de groenten en warm goed door. Bestrooi met peterselie, eet met knapperig brood.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl