Flans met kerstomaatjes en olijven
© Loethe Olthuis

Flans met kerstomaatjes en olijven

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: flans met kerstomaatjes en olijven (voorgerecht voor 4 personen).

Er zijn tegenwoordig heel veel kookboeken en in gestaag tempo komen er steeds meer bij. Een deel bestaat uit prachtige kijk- en fotoboeken, andere vertellen je, zeer trendy, hoe je hompen koe in grote groene eieren kunt roken of bewusteloze groenten kunt verzuren. Sommige, van oorsprong buitenlandse, kookboeken zijn raadselachtig vertaald: wat zijn '2 gevierde eieren' in godsnaam? En tenslotte zijn er boeken die strooien met exotische ingrediënten als kamelenlever en versgeraspte kwal. Maar kun je er uit koken? Dat is nog maar de vraag.

Waar je wél uit kunt koken, en goed ook, zijn de boeken van Karin Luiten. Haar nieuwste boek, Slim zonder pakjes en zakjes (uitgeverij Nieuw Amsterdam), is weer een topper. Zoals al Karins boeken is het erg praktisch, met verrassende en originele recepten die wérken en voor bijna iedereen te maken zijn. Karin heeft het kookboek ingedeeld aan de hand van groenten, van asperges tot zoete aardappel (en alles daartussenin). Bij elke groente geeft ze eerst een paar hoofdrecepten, gevolgd door (ook verrukkelijke) recepten voor 'kliekjes' plus nog wat superhandige tips. Tussendoor geeft ze een basiscursus boodschappen doen, bewaren en koken.

Ik ben ook een groot fan van Karins boeken omdat ze er steeds in slaagt een originele invalshoek te vinden voor 'gewone' ingrediënten. Sla in het boek bijvoorbeeld 'tomaten' op, toch ongeveer de meest uitgemolken groente die we hebben. En je vindt spekvisjes met rode (tomaten)couscous, Griekse en Turkse gehaktballetjes met een volstrekt andere tomatensaus, pestotomaten in de oven, ovengedroogde kerstomaatjes en muffins met tomaat en olijven. En onderstaand recept, dat je met een salade en wat knapperig brood ook prima kunt serveren als hoofdgerecht voor twee personen.

Bereiding

Ingrediënten
boter en bloem (voor de vormpjes)
250 g kerstomaatjes
100 g groene of zwarte (knoflook)olijven zonder pit, gehalveerd
3 eieren
200 ml slagroom
afgeriste blaadjes van 10 takjes verse tijm
1 teen knoflook, fijngehakt
100 g geraspte oude kaas
4 lage ovenschaaltjes, ca. 10-12 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de ovenschaaltjes in met boter en bestuif ze met bloem. Verdeel de tomaatjes en de olijven erover. Klop de eieren los met de room. Roer daarna de tijmblaadjes, knoflook, kaas en doe gul zout en peper erdoor. Schenk dit mengsel in de vormpjes en zet ze 15 tot 20 minuten in het midden van de oven tot de flans gaar zijn. Haal ze uit de oven en eet direct (anders zakken ze in).

Reageren?