Enchiladas
© Tallina van den Hoed

Enchiladas

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: enchiladas (hoofdgerecht voor 4 personen).

'Mag ik weer eens helpen met koken?', vroeg zoon. Die vraag kwam op een uitstekend moment, want wie test een kinderkookboek nu beter dan een kind? 'Nee', antwoordde ik. 'Je mag helemaal zelf koken én kiezen wat we gaan eten.'

Dat leek hem wel wat. Hij pakte Lekker uitpakken!, het nieuwe kinderkookboek van Karin Luiten, en verdween naar zijn kamer. Een uurtje later kwam hij terug; hij kon niet kiezen. Hij wilde zo veel dingen maken: van ei in een potje tot Italiaanse pannekoekrolletjes tot roze koeken, alles leek hem wel wat. Hij koos uiteindelijk de enchiladas en ging aan de slag. En het lukte.

Lekker uitpakken (Uitgeverij Ploegsma, 16,99 euro) is een overzichtelijk boekje, met duidelijke kinderrecepten, goede uitleg over hoeveelheden en benodigdheden en veel stripachtige tekeningetjes. Kinderen vanaf een jaar of 8 kun je rustig ermee de keuken insturen.

Bereiding

Ingrediënten

1 ui
1 rode paprika
Olijfolie
300 g gehakt
1 theel. komijnpoeder
1 theel. chilipoeder
1 blik tomatenblokjes (400 g)
Zout, peper
1 klein blikje mais (140 g)
Sap van een halve limoen
10 takjes peterselie (of koriander), gehakt
4 grote tortillawraps
125 ml crème fraîche
75 g geraspte pittige kaas

Snipper de ui en de paprika, bak ze 2 minuutjes in olijfolie op een zacht pitje. Zet het vuur hoog, voeg gehakt toe en bak het rul. Doe dan de komijn, de chilipoeder, een snuf zout en wat vers gemalen peper erbij. Voeg de helft (!) van de tomatenblokjes erbij. Roer om, zet na een minuut het vuur uit. Doe de mais, het limoensap en de helft van de gehakte peterselie erbij. Het recept meldt officieel koriander, maar omdat ons gezin uit louter korianderhaters bestaat, verving ik dat voor peterselie.

Zet de oven op 200 graden. Leg de wraps op het aanrecht, verdeel de crème fraîche erover en smeer uit. Verdeel het gehaktmengsel er ook over, leg het in een streep in het midden van de wrap en rol de wrap op. Leg ze met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal. Doe daar overheen: de gehaktvulling die eruit viel tijdens het rollen, de rest van de tomatenblokjes en de kaas. Zet de schaal 15 tot 20 minuten in de oven.

De porties die Luiten hanteert, zijn klein en al meldt ze dat je die rustig kunt aanpassen, er mocht nog wel een serieuze bonensalade bij en ook een beste bak guacamole. Die staan gelukkig ook in het boekje.