Douchi: Noedels met gefermenteerde sojaboontjes
© Studio V

Douchi: Noedels met gefermenteerde sojaboontjes

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Noedels met gefermenteerde sojaboontjes (douchi). Hoofdgerecht voor 2 personen.

Zwarte boontjes, gezouten boontjes, gedroogde boontjes: ze zijn het allemaal. In mijn paksoiroerbak van vorige maand had ik zwarte boontjes gedaan, die ik in de ingrediëntenlijst gedroogde zoute boontjes had genoemd. De volgende dag vroeg mijn buurvrouw of ze de boontjes door sperziebonen kon vervangen en een lezer mailde me met de vraag of de boontjes niet eerst een tijd geweekt moesten worden.

Tja, dat is niet handig. Ik had er even niet bij stilgestaan dat er ook nog andere zwarte boontjes zijn, namelijk de frijoles negros, de Mexicaanse zwarte bonen. Die moeten wel worden geweekt en dan nog een uurtje gekookt.

Ook lekker, maar ik bedoelde sojaboontjes, douchi in het Chinees (ook bekend als tausi of taotjo). Die worden geweekt, gestoomd, gefermenteerd, een half jaartje in pekel en alcohol gezet en gedroogd in de zon. In de Chinese toko's zijn ze te koop in grote (gele) kartonnen bussen van het merk Yang Jiang (met gember) of in zakjes van Pearl River Bridge.

Door het zout en de fermentatie zijn deze boontjes echte smaakmakers. Je hebt er maar 1 tot 2 eetlepels van nodig en wie liever niet zo zout eet, kan ze beter even in warm water laten weken, afspoelen en laten uitlekken in een zeef of vergiet. Voeg in elk geval alleen zout toe na proeven van het gerecht. Ze worden vooral gebruikt in roerbakgerechten of bij gestoomde vis. Hierbij een fusiongerecht met brede platte rijstnoedels ('riviernoedels') en tomaat.

Bereiding

Ingrediënten

200 g brede platte rijstnoedels
(arachide)olie
2 lente-uitjes, in ringetjes
1 teen knoflook, gesnipperd
stukje gember, ca 2 cm, geschild en fijngehakt
150 g kastanjechampignons in plakjes
1 à 2 eetl. douchi
1 à 2 theel. sambal
2 eetl. (vegetarische) oestersaus
200 g spitskool, in reepjes
3 tomaten, in stukjes
2 eieren
peper
sesamolie

Prepareer de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ze niet te gaar, want ze worden nog meegebakken. Verwarm olie in de wok en fruit daarin de heilige drieëenheid (gember, lente-ui, knoflook). Voeg de paddestoelen, de douchi en de sambal toe en roerbak ze tot de paddestoelen iets geslonken zijn. Roerbak vervolgens de oestersaus mee met de spitskool en de tomaten. Laat even garen. Doe de noedels erbij en roerbak ze heel kort op hoog vuur. Maak een kuiltje in het midden, breek de eieren en giet ze daarin. Schep alles goed door tot de eieren gaar zijn. Breng op smaak met peper en druppel er wat sesamolie over.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl