Jaap Korteweg.
Jaap Korteweg. © Jouk Oosterhof

Directeur Vegetarische Slager: 'Plantaardige biefstuk binnenkort op de markt en net zo goed als dierlijke'

Het zal niet lang meer duren voor er een plantaardige biefstuk op de markt komt die net zo goed is als het dierlijke origineel. Dat zegt Jaap Korteweg, directeur van de Vegetarische Slager vandaag in een interview in het Volkskrant interviewkatern.

De Vegetarische Slager neemt deel in een onderzoeksproject in Wageningen dat bezig is met het ontwikkelen van een 'biefstukmachine', die van plantaardige eiwitten biefstuk kan maken. Het is volgens Korteweg de eerste machine die speciaal is gebouwd om plantaardig vlees te maken.

Niet ingewikkeld

Ik denk dat we het proces ooit zo kunnen sturen dat je precies de biefstuk kunt krijgen die je wilt. Zelfs beter dan we nu hebben

Jaap Korteweg

Dat is nog maar het begin, zegt Korteweg. 'Ik denk dat we het proces ooit zo kunnen sturen dat je precies de biefstuk kunt krijgen die je wilt. Zelfs beter dan we nu hebben.' De techniek is volgens hem geen probleem. 'We hebben toch ook een iphone? Veel ingewikkelder kan vlees niet zijn.'

De Vegetarische Slager kwam dit jaar in het nieuws omdat het bedrijf doelwit werd van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die bezwaar maakte tegen 'vleesnamen' voor plantaardige producten zoals Kipstuckjes, gerookte Speckjes en Gehacktbal. Die zaak liep met een sisser af, volgens de NVWA was er sprake van een misverstand.

Melk van gras

Als morgen Kentucky Fried Chicken op de stoep staat, zijn ze welkom

Jaap Korteweg

De Vegetarische Slager brengt samen met Unox vegetarische gehaktballetjes in tomaten- en satehsaus op de markt. Korteweg is in principe bereid met iedereen samen te werken. 'Als morgen Kentucky Fried Chicken op de stoep staat, zijn ze welkom. Als ik een miljoen kippen kan vervangen door onze plantaardige kip, dan is dat een goede zaak.'

Als volgende uitdaging ziet Korteweg de vervanging van koemelk door melk die rechtstreeks van gras wordt gemaakt. 'De melkveehouderij gaat de bio-industrie achterna. (...). We krijgen steeds grotere bedrijven met honderden koeien. Die staan echt niet meer in de wei. Weiden zijn grasakkers geworden. Het gras wordt gemaaid, dat wordt aan koeien gevoerd die er melk van maken. Ik zeg: haal de koeien eruit en zet er een machine in die van gras melk maakt.'

Ook met een machine die melk kan maken van gras wordt in Wageningen al geëxperimenteerd. In de VS is een bedrijf, Perfect Day, dat beweert melk te maken met dezelfde bestanddelen als echte melk op basis van gist en suiker.

Ooit was vlees een noodzaak om te overleven, zegt Korteweg. 'Maar dat argument is helemaal omgedraaid. Nu is het zo dat de veehouderij onze voedselzekerheid juist bedreigt.'


'Mensen denken nú nog dat ze niet zonder vlees kunnen'

Lees hier het interview met Jaap Korteweg.

Twaalf interviews om 2017 mee af te sluiten
Van politicus Thierry Baudet tot vegaslager Jaap Korteweg: in de interviewspecial van Volkskrant Magazine blikken we met twaalf personen die hun stempel op het jaar hebben gedrukt terug op 2017, én kijken we vooruit.