Courgetti met spaghetti en asperges
© Tallina van den Hoed/de Volkskrant

Courgetti met spaghetti en asperges

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: courgetti met spaghetti en asperges (hoofdgerecht voor 4 personen).

Als u de website van de Volkskrant in de gaten houdt, met name het Volkskeukenhoekje, dan heeft u het al door: we maken steeds mooiere foto's. We kregen er les in, een tijdje terug, en ook ik begin de finesses een beetje te beheersen. Ik oefen dan ook braaf, vooral met het schikken van het eten op het bord.

Ik vond het maar lastig om een strak, nonchalant rolletje spaghetti te maken, maar daarop heb ik iets gevonden: courgetteslierten laten zich wel door mij rollen. En ze zijn heel hip. Wilt u ze niet zelf maken, dan kunt u ze voorgesliert kopen bij de grotere supermarkt.

Bereiden

Ingrediënten
300 g varkensfiletlapjes
4 teentjes knoflook
1 eetl. citroensap
Zout, peper
Olijfolie
2 uien
500 g groene asperges
200 g peultjes
250 g spinazie
2 courgettes
200 g spaghetti
Parmezaanse kaas
Basilicumblaadjes

Bestrooi de varkensfiletlapjes met zout en peper en smeer ze in met één teen geperste knoflook en citroensap. Laat ze even staan, terwijl u alle groenten voorbereidt.

Snijd de uien in halve ringen en de rest van de knoflook in dunne plakjes. Breek de stugge onderkant van de asperges af en snijd de rest in stukjes. Haal de puntjes van de peultjes af en snijd de gewassen spinazie in reepjes.

Schaaf de courgettes met een spirellisnijder (een soort puntenslijper voor groente) tot lange slierten. U kunt ook met een kaasschaaf aan de gang: schaaf eerst plakken, snijd die later in slierten.

Zet een grote pan water met zout op voor de pasta.

Verhit nu olijfolie in een pan en bak de filetlapjes heel kort op een hoog vuur, zodat ze wel bruin zijn maar nog niet doorbakken. Haal ze uit de pan. Bak in die pan de uienringen tot ze zacht zijn.

Doe de knoflook, de asperges, de peultjes en de spinazie erbij, met een plonsje water. Roer goed, doe het deksel op de pan en laat 5 minuten sudderen. Proef een asperge en een peultje: vindt u ze zo lekker knapperig, of wilt u ze graag zachter? Laat dan nog even sudderen.

Snijd de varkensfiletlapjes in heel dunne sliertjes en doe ze bij de groente.

Kook de spaghetti 1 minuut korter dan de verpakking zegt. Doe dan de courgetteslierten erbij. Kook nog één minuut en giet af. Verdeel de courgetti/ spaghetti over vier borden, schep de groentemix erover, rasp er wat parmezaan over en leg op elk bord een paar blaadjes basilicum.

Reageren?