Bradosoep
© Studio V

Bradosoep

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Bradosoep (voorgerecht voor 4 personen)

Bij mijn viskraam op de Amsterdamse Dappermarkt is het dringen. En dat is niet voor niets, want de visboer doet graag iets extra's voor je. In de ton waar de graten ingaan na het schoonmaken, zocht hij eens speciaal naar grote viskoppen. Die waren volgens hem het lekkerst in mijn bouillon.

Desalniettemin heeft hij een regel die ons, vaste klanten, irriteert. We mogen z'n vis niet oppakken en bekijken. Vervelend, want een kok wil weten wat hij koopt. Gelukkig is voor elk probleem een oplossing. Wanneer de visboer zich omdraait om een poon te fileren, grijpt de vrouw naast mij haar kans. Snel zoekt ze de vier mooiste makrelen uit en legt deze boven op de stapel. Als ze aan de beurt is, wijst ze met argeloze blik naar de exemplaren die ze daar zojuist heeft neergelegd. We knipogen.

Als ik aan de beurt ben, bestel ik brado's. Dat zijn de filets van koud gerookte haring. Als hele vissen heten ze spekbokking. Brado klinkt misschien tropisch, maar de naam schijnt in de jaren vijftig van de vorige eeuw bedacht te zijn door visbedrijf Ouwehand uit Katwijk. Ik vind ze lekker en koop daarom altijd te veel. Bij thuiskomst gaat het eerste visje op Melbatoast met mayonaise. Van de rest maak ik soep.

Bereiding

Ingrediënten

- 4 bradofilets (2 visjes)
- 350 ml volle melk
- 100 g gerookte spekjes
- 1 eetl. olijfolie
- 2 vastkokende aardappelen, geschild en in kleine dobbelsteentjes
- 1 prei, in dunne ringen
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 350 ml kippenbouillon
- 1 laurierblad
- 125 ml slagroom, op kamertemperatuur
- zwarte peper, uit de molen
- 2 takjes platte peterselie

Trek het vel van de vis en snijd elke filet in 3 stukken. Doe ze met de melk in een pannetje en verwarm op laag vuur. Zet het vuur uit als de melk net kookt en laat de brado's 5 minuten staan. Haal de vis uit de pan en houd 4 stukken apart. Breek de rest in stukjes en bewaar de melk. Bak de spekjes uit in een pan met wat olijfolie. Voeg de aardappelen en alle groenten toe en stoof enkele minuten.

Doe de melk, bouillon en laurier erbij en kook héél zachtjes, zodat de melk niet schift, ongeveer 10 minuten. Voeg de room, vis en peper toe en roer. Maak in het midden van het soepbord een hoopje van de soepvulling met daarop de apart gehouden vis. Giet de soep eromheen. Garneer met blaadjes peterselie.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept, door: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie-Louise Schipper en Marcus Huibers.