© Marcus Huibers

Asperges met roerei, spekkruim en kappertjes

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: asperges met roerei, spekkruim en kappertjes (hoofdgerecht voor 4 personen).

Het is weer aspergetijd en als Limburger raak ik dan altijd van slag. Het begint meestal met de hernia die ik als tiener opliep bij het aspergesteken en die weer opspeelt zo gauw als de eerste kopjes door het aspergebed prikken. Deze toestand wordt meestal gevolgd door hevige verongelijktheid, vooral als er collega's zijn die menen dat zij het eerste aspergerecept in de krant mogen zetten. Asperges, daar blijf je dus van af.

En dan heb je nog de verkrijgbaarheid. Vroeger kon ik mijn gasten verrassen met kakelverse asperges van dat ene aspergemannetje uit dat afgelegen hoekje van de Peel, wat me op een hoop oh's en ah's kwam te staan. Nu liggen ze gewoon in de supermarkt, lang voordat ik doorheb dat ze er überhaupt zijn.

Ingrediënten 

12-16 asperges

peper en zout

optioneel: kippenbouillonblokjes

150 g ontbijtspek, in plakken

4 eetl. kappertjes

olijfolie

6 eieren

verse bieslook, fijngeknipt

Tel daar de jaarlijks terugkerende stress bij op om een gloednieuw aspergerecept te verzinnen, iets dat ik me als rasechte aspergejongen ooit heilig heb voorgenomen. Dat houdt natuurlijk een keer op, zoveel creativiteit. En heb ik dit jaar met veel pijn en moeite weer iets nieuws bedacht, blijkt het recept overal op internet te vinden te zijn.

Asperges met zijn gebruikelijke kompanen, maar dan net even anders. Je kunt het ook de ontbijtvariant noemen, met roerei en spek. Ideaal als paasbrunch, dus.

Bereiding

Schil de asperges en snijd het kontje eraf. Doe alles (dus ook de schillen en kontjes) in een ruime pan met water en voeg zout of eventueel een of twee kippenbouillonblokjes toe. Breng ze aan de kook en kook vervolgens nog eens 10 minuten door. Houd ze warm in het kookvocht, dat u nog voor soep kunt gebruiken.

Vraag uw slager het ontbijtspek iets dikker te snijden. Inderdaad, daarvoor moet u naar een echte slager. Bak de spekplakjes in een droge koekenpan om en om krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Verkruimel het daarna met uw vingers.

Bak ook de kappertjes krokant in wat olijfolie en laat ook uitlekken op keukenpapier.

Klop de eieren met wat zout goed schuimig. Verhit een grote koekenpan, doe wat olie erin en giet de eieren erbij. Begin meteen te roeren met een spatel, zodat het eiermengsel stolt. Draai net voordat het laatste beetje gestold is, het vuur uit; het roerei is perfect zo. Maak de borden op met (uitgelekte) asperges, ei, spek en kappertjes. Kruid met wat peper, en garneer met bieslook en een sliert olijfolie.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl