©

'Fokking lekkere' Tinto de Verano en sluipmoordenaar sangria

Spaanse rode wijn in de mix

Een zorgvuldig gekozen professioneel amateurpanel test zomerdrank. Deze week: Spaanse rode wijn.

'Si el mar fuera vino, todo el mundo sería marino.' Was de zee van wijn, zou iedereen zeeman zijn. Vandaag Spanje, niet zozeer omdat ze weten hoe ze rode wijn moeten maken, maar vooral omdat ze niet te ernstig doen over wat je allemaal met die wijn kan. Omdat het bijvoorbeeld te warm is, of omdat je behoefte hebt aan iets dat niet zo'n spoor over je tong trekt. Maak niet de fout om voor de drankjes in deze test de goedkoopste bocht te kopen; hoe beter de wijn die je gebruikt, hoe lekkerder het resultaat.

I: Kalimotxo

Laten we er maar niet omheen draaien: de theorie doet rillingen over je rug lopen. Rode wijn met cola *KOTS*. Volgens de overlevering is dit Baskische drankje ontstaan tijdens een festival, waar de rode wijn niet te hachelen was en aangelengd moest worden. Het recept is simpel: gelijke delen cola en rode wijn, in een glas vol met ijs. De eerste indruk: het smaakt naar wijn met cola. Beetje weeïg, maar niet onprettig. 'Best oké' zegt iemand. 'Verfrissend.' Na een paar slokken blijkt dat de praktijk van de Kalimotxo [spreek uit: kaliemotsjo] helemaal niet zo erg is als de theorie. 'Als je me zou vragen wat ik wil drinken: niet per se dit. Maar als je zegt dat we alleen nog maar dit hebben: prima.'

II: Tinto de Verano

'Het rood van de zomer'. Gelijke delen rode wijn en Sprite/7-up, met veel ijs en een citroentje. Geschikt als lunchdrankje op zinderend warme dagen. Denk Sevilla, op een terras in de schaduw en een portie solomillo al vino dulce op tafel.

Niet iedereen is even enthousiast. 'Best fris, maar toch plakkerig aan je gehemelte. Die met cola is interessanter. Ik kan me niet voorstellen dat de hele Ramblas hiervoor in de rij staat.' Wacht maar, net als de Kalimotxo heeft de Tinto een paar flinke slokken nodig om aan te slaan. 'Hier kan je er makkelijk vijf van naar binnen fietsen en daarna nog met serieus gezicht op je werk komen.' Uiteindelijk durft er gelukkig iemand te zeggen waar het op staat: 'fokking lekker'.

III: Sangria

Toch een beetje het drankje met het Costa del Sol-imago van uit de kluiten gewassen Hollanders die in de volle zon sangria en paella naar binnen harken met alle desastreuze gevolgen vandien. Het recept vonden we op de website van de Spaanse krant El Mundo. Flesje wijn, 40 cl Fanta, kaneelstokje; appel, perzik en peer in stukjes; de schillen van een citroen en sinaasappel (dus niet het vruchtvlees). Een shotje brandy hoeft niet, mag wel. Doe maar wel. Een paar uur in de koelkast en uitschenken in glazen met ijs. 'Oh hallo daar.' De stukjes fruit doordrenkt met de drank zijn zalig. 'Dit zijn de fruitsalades waar ik van hou.' Drinkt makkelijk weg, te gemakkelijk, doe er nog maar een. 'Levensgevaarlijk.' Een sluipmoordenaar. Tingelingeling.

Het Volkskrant-Zomerzomerdrankjespanel is samengesteld uit kenners in de gedaante van redacteuren, chefs, vormgevers, een restaurateur.