De Gids

Tips voor een coronaproof-herfstvakantie

Dat weekje vitamine-D-happen in een zonnig oord was waarschijnlijk al van de baan. Maar nu we in eigen land ook in een nieuwe lockdown zitten, dreigt de herfstvakantie wel erg saai te worden. Gelukkig niet met deze gids - voor een leuke herfstvakantie in en rond het huis met kids. 

I

Naar buiten

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Ook - of juist - met kinderen kun je prima naar buiten als het regent, met een warm skipak of goede regenkleding. Het vergt natuurlijk wel wat overredingskracht om een kind enthousiast te krijgen de kou of regen in te gaan, dus maak een plan:

 • Ga naar een park of bos in de buurt, maar maak het spannend. Stel voor een speurtocht te gaan doen of dieren te gaan zoeken. Neem een vergrootglas en een plastic tas mee om stenen en kastanjes te verzamelen’, tipt Annet Weterings.
 • Maak bij thuiskomst een herfsttafel van de verzamelde buit. Kijk voor inspiratie voor de mooiste herfsttafels eens op Pinterest.
 • Zet zelf een herfstspeurtocht uit of zoek op internet naar een bestaande speurtocht in jouw regio. Ook leuk: download een schatkaart.

Met de sluiting van de horeca is het vinden van een toilet soms een uitdaging. In de HogeNood-app, een initiatief van onder andere de Maag Lever en Darmstichting, vind je bijna 6000 openbare en opengestelde toiletten - zoals openbare toiletten maar ook buurtcentra, zorgpraktijken, supermarkten en bouwmarkten die zich bij de app hebben aangesloten.

Ben je bang dat men massaal naar het bos gaat deze herfstvakantie? Kijk op de Wandelzoekpagina-druktemeter of de wandeling niet te populair is bij andere wandelaars en zoek een verborgen pareltje in jouw omgeving.

II

Voedsel sprokkelen en eten

Buikjes vullen en de kinderen en passant iets meegeven over de oorsprong van voesel? Ga voedsel sprokkelen of plukken en besteed veel tijd samen in de keuken.

 • Picknicken iets voor warme zomerdagen? Hoeft niet. Kleed je warm aan, pak een kleedje in met waterdichte onderkant en ga herfstpicknicken. Met een thermoskan warme thee of chocolademelk en één van de lekkere picknickgerechten van Yvette van Boven.
 • Na de picknick kun je alvast het avondeten plukken, Zoals Yvette van Boven die op een ‘herfstzonnige middag met mand en paddestoelengidsje onder de arm door het bos troonde op zoek naar gratis voedsel’: paddestoelen. Een enorme eikhaas (grifola frondosa) bakte ze in roomboter met knoflook en peterselie, en eekhorentjesbrood verwerkte ze in een Paddo-parelgortotto. Bekijk hier het recept.
 • Extra tip: Geen paddestoelengidsje in huis? Je kunt ook een app gebruiken om paddenstoelen te herkennen. Zoals deze.
 • Je kunt ook op zoek gaan naar tamme kastanjes (let op: wilde kastanjes zijn niet te eten). Op Foodwalks kun je kijken waar je deze - en ander etenswaar - in de natuur kunt vinden. Hoe je de kastanjes bereidt en in welk gerecht je ze kunt verwerken, lees je hier.
 • Je kunt veel meer natuur eten dan je denkt: zevenblad als de basis voor een frisgroene pesto, geroosterde berenklauwzaden door de yoghurt of een likeurtje van sleedoornbessen. Ga je op stap? Houd je wel aan de regels. En bij twijfel, laten staan. Benieuwd wat je kunt plukken in het wild, waar je het kunt vinden en hoe je de buit moet bereiden?De Wildplukgids helpt je een handje op weg.
 • Voor columnist Aaf Brandt Corstius is appels plukken in een boomgaard het ultieme herfstgevoel. ‘Ik sleep mijn gehele onwillige gezin elke herfst mee naar een oord als Bunnik. Het regent altijd net heel hard op die dag, maar dat is niet erg’. Want na het plukken ga je naar huis en warm je op met warme chocolademelk en appeltaart. Of een taart met peren, want die zijn er ook volop.
 • Niet alleen appels en peren zijn ‘in het seizoen’. Ook pompoenen zijn volop aanwezig. Zoek eens of er een pompoentuin in jouw omgeving is (bijvoorbeeld in Nes aan de Amstel) om pompoenen te kopen en lees hier wat je allemaal met pompoen kunt doen.
 • Leer van het Scandinavische Friluftsliv, oftewel: ‘buitenleven'. ‘Je moet niet denken: ik moet naar het bos om rustiger te worden. Het achterliggende idee is om buiten te léven, dingen te ondernemen. Houd het makkelijk en in de buurt, er is altijd wel een stukje groen te vinden. Ga bijvoorbeeld barbecueën in de kou. In Nederland denk je: hé, lekker weer, misschien iets op de barbecue gooien? In Zweden denken ze: zo, worstjes grillen, punt. Ze denken niet eens na over het weer.'
 • Nog trek? Bekijk hier meer recepten voor uitgebreid bakken en koken zonder haast tijdens de herstvakantie.
III

Lezen

Lezen maakt je wereld groter. Maar het werkt meestal niet om kinderen een boek in de handen te drukken en gewoon tegen ze zeggen: van lezen word je slim, dus hup lezen jij. De sleutel om kinderen aan het lezen te krijgen, ligt bij de volwassenen, schreef kinderboekenschrijver Janneke Schotveld onlangs in een opiniestuk. Alle redenen dus om de schermen even te unpluggen en er een leesvakantie van te maken.

Mis je toch het reizen? Ga dan roadtrippen op je laptop.

Bordspellen zijn aan een opmars bezig nu evenementen zijn afgelast en de horeca vroeg dichtgaat. We zetten de leukste bordspellen op een rij.

Volg ons