BETER LEVEN

Tips voor een herfstvakantie in eigen land

Ondanks alle versoepelingen van de coronamaatregelen op populaire vakantiebestemmingen is het aantal mensen dat liever in eigen land blijft nog steeds hoog. Met deze gids maak je de herfstvakantie in Nederland leuk.  

Op vakantie

Je kunt in Nederland blijven en toch een echt vakantiegevoel hebben. In de Herontdekking van Nederland hebben we negen reisgidsen voor streken in eigen land. In iedere gids vind je één of meerdere audiotours, zoals een fietstocht over een voormalig nazivliegveld op de Veluwe of op zoek naar het Friesland van schrijver Gerard Reve. Of ga bergtopwandelen in Limburg, op citytrip in Groningen of een oud gevangenisdorp in Drenthe.

Kijk in onze Ommetjesgids of er een audiotour in jouw omgeving is. Of bezoek één van de onvermoede bestemmingen van Sander Groen in jouw regio.

De echte bikkels gaan in de herfstvakantie gewoon kamperen. Bijvoorbeeld met een gehuurde camper. Bekijk hier alternatieve campings en andere kampeertips.

Wil je erop uit maar de locaties mijden waar veel mensen samen dreigen te komen, kijk dan eens voor inspiratie in onze alternatieve reisgids.

Toch lastminute naar het buitenland? Kijk dan naar deze bestemmingen buiten de gebaande paden.

II

Naar buiten

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Ook - of juist - met kinderen kun je prima naar buiten als het regent, met een warm skipak of goede regenkleding. Het vergt natuurlijk wel wat overredingskracht om een kind enthousiast te krijgen de kou of regen in te gaan, dus maak een plan:

Ga naar een park of bos in de buurt, maar maak het spannend. Stel voor een speurtocht te gaan doen of dieren te gaan zoeken. Neem een vergrootglas en een plastic tas mee om stenen en kastanjes te verzamelen’, tipt Annet Weterings.

Zet zelf een herfstspeurtocht uit of zoek op internet naar een bestaande speurtocht in jouw regio. Ook leuk: download een schatkaart.

Het vinden van een toilet in een onbekende omgeving is soms een uitdaging. In de HogeNood-app, een initiatief van onder andere de Maag Lever en Darmstichting, vind je bijna 6000 openbare en opengestelde toiletten - zoals openbare toiletten maar ook buurtcentra, zorgpraktijken, supermarkten en bouwmarkten die zich bij de app hebben aangesloten.

Ben je bang dat men massaal naar het bos gaat deze herfstvakantie? Kijk op de Wandelzoekpagina-druktemeter of de wandeling niet te populair is bij andere wandelaars en zoek een verborgen pareltje in jouw omgeving.

III

Voedsel sprokkelen en eten

Buikjes vullen en de kinderen en passant iets meegeven over de oorsprong van voesel? Ga voedsel sprokkelen of plukken en besteed veel tijd samen in de keuken.

Picknicken iets voor warme zomerdagen? Hoeft niet. Kleed je warm aan, pak een kleedje in met waterdichte onderkant en ga herfstpicknicken. Met een thermoskan warme thee of chocolademelk en één van de lekkere picknickgerechten van Yvette van Boven.

Na de picknick kun je alvast het avondeten plukken, Zoals Yvette van Boven die op een ‘herfstzonnige middag met mand en paddestoelengidsje onder de arm door het bos troonde op zoek naar gratis voedsel’: paddestoelen. Een enorme eikhaas (grifola frondosa) bakte ze in roomboter met knoflook en peterselie, en eekhorentjesbrood verwerkte ze in een Paddo-parelgortotto. Bekijk hier het recept. Extra tip: Geen paddestoelengidsje in huis? Je kunt ook een app gebruiken om paddenstoelen te herkennen. Zoals deze.

Je kunt ook op zoek gaan naar tamme kastanjes (let op: wilde kastanjes zijn niet te eten). Op Foodwalks kun je kijken waar je deze - en ander etenswaar - in de natuur kunt vinden. Hoe je de kastanjes bereidt en in welk gerecht je ze kunt verwerken, lees je hier.

Je kunt veel meer natuur eten dan je denkt: zevenblad als de basis voor een frisgroene pesto, geroosterde berenklauwzaden door de yoghurt of een likeurtje van sleedoornbessen. Ga je op stap? Houd je wel aan de regels. En bij twijfel, laten staan. Benieuwd wat je kunt plukken in het wild, waar je het kunt vinden en hoe je de buit moet bereiden? De Wildplukgids helpt je een handje op weg.

Voor columnist Aaf Brandt Corstius is appels plukken in een boomgaard het ultieme herfstgevoel. ‘Ik sleep mijn gehele onwillige gezin elke herfst mee naar een oord als Bunnik. Het regent altijd net heel hard op die dag, maar dat is niet erg’. Want na het plukken ga je naar huis en warm je op met warme chocolademelk en appeltaart. Hier vind je onze tips voor plukboomgaarden.

Niet alleen appels en peren zijn ‘in het seizoen’. Ook pompoenen zijn volop aanwezig. Zoek eens of er een pompoentuin in jouw omgeving is (bijvoorbeeld in Nes aan de Amstel) om pompoenen te kopen en lees hier wat je allemaal met pompoen kunt doen.

Leer van het Scandinavische Friluftsliv, oftewel: ‘buitenleven'. ‘Je moet niet denken: ik moet naar het bos om rustiger te worden. Het achterliggende idee is om buiten te léven, dingen te ondernemen. Houd het makkelijk en in de buurt, er is altijd wel een stukje groen te vinden. Ga bijvoorbeeld barbecueën in de kou. In Nederland denk je: hé, lekker weer, misschien iets op de barbecue gooien? In Zweden denken ze: zo, worstjes grillen, punt. Ze denken niet eens na over het weer.'

Nog trek? Bekijk hier meer recepten voor uitgebreid bakken en koken zonder haast tijdens de herstvakantie.

IV

Lezen

Lezen maakt je wereld groter. Maar het werkt meestal niet om kinderen een boek in de handen te drukken en gewoon tegen ze zeggen: van lezen word je slim, dus hup lezen jij. De sleutel om kinderen aan het lezen te krijgen, ligt bij de volwassenen, schreef kinderboekenschrijver Janneke Schotveld onlangs in een opiniestuk. Alle redenen dus om de schermen even te unpluggen en er een leesvakantie van te maken.

Maak met kussens en dekens een leeshoek of een leeshut in huis.

Kies een leuk boek uit, bijvoorbeeld één van de ‘nieuwe klassiekers’ volgens recensent Pjotr van Lenteren.

Ga moeilijke woorden niet versimpelen en laat je niet ontmoedigen als je kind zit te wiebelen. Zo houd je zoon- of dochterlief erbij als je gaat voorlezen.

En zijn je kinderen oud genoeg om zelf te lezen, kun je zelf ook ‘op vakantie’ met een goed boek.

Bordspellen zijn altijd een goed idee in de herfst. We zetten de leukste bordspellen op een rij.