FOTOSERIE Inpakken

Inpakwoede in Nederland. Wat is daar verpakt op nummer 138 in Dreumel?

De laatste weken trok het de aandacht van fotograaf Marcel van den Bergh dat er in Nederland veel werk te zien is in de geest van Christo en zijn Jeanne-Claude. Het inpakken is al jaren een groeimarkt.

Toen het legendarische kunstenaarsechtpaar Christo Javacheff (1935-2020) en Jeanne-Claude Denat de Guillebon (1935-2009) in 1995 de Rijksdag in Berlijn inpakte, bleef dat bouwwerk zodanig herkenbaar dat de meeste voorbijgangers wisten wat er onder de royale hoeveelheden wit doek schuilging. Zo ook de Pont Neuf over de Seine, door het duo ingepakt in 1985. Toen in 2021 ook in Parijs een oude droom van de artistieke echtelieden werkelijkheid werd, een ingepakte Arc de Triomphe, waren Christo en Jeanne-Claude niet meer onder ons. De vraag wat er aan het eind van de Champs-Élysées was ingepakt, werd door de langslopende toeristen vrijwel unaniem correct beantwoord.

Maar wat is daar verpakt op nummer 138 in Dreumel, waar kinderen langs fietsen? Wie van niets weet, kan zomaar denken dat ze in Dreumel een mammoet hebben opgegraven of dat een olifant dit dorp uitkoos voor een winterslaap. Het viel fotograaf Marcel van den Bergh de laatste weken op dat in er Nederland veel werk wordt vervaardigd in de geest van Christo en Jeanne-Claude. De wispelturigheid die het klimaat van dit land altijd al eigen was, wordt door de opwarming van de aarde versterkt. De inpakmarkt is al jaren een groeimarkt. In een land vol caravans en campers vind je een rijk aanbod van caravan- en camperhoezen.

Wat ook een rol speelt in de inpakhausse, is dat 21ste-eeuwse Nederlanders steeds vaker experimenteren met vegetatie die niet bij het oorspronkelijk klimaat van hun land hoort. De ingepakte boom in Maasbommel, die op hetzelfde moment de aandacht trok van de fotograaf en een passerende hardloper, is niet inheems, het gaat om een olijfboom. In tuinen aan de Noordzee staan ook meer palmen dan ooit tevoren.

Ook forse aantallen zwembaden in Nederlandse tuinen zijn iets van de laatste twintig, dertig jaar. Bij een van de ingepakte zwembaden die werd vastgelegd, hielp een weersbestendige boeddha uit het tuincentrum het afdekzeil op de grond te houden. Twee typische dingen van onze tijd, gevangen in één beeld.