FOTOSERIE VISSEN IN NOOD

Tienduizenden vissen gered van verstikkingsdood in Enkhuizer gracht

In Enkhuizen zijn tienduizenden vissen gered van de verstikkingsdood in een doodlopende gracht. De dieren zwommen daar al zeker twee dagen en hadden door een zuurstoftekort niet genoeg energie om er op eigen kracht uit te zwemmen. Het hoogheemraadschap en een groep sportvissers schoten te hulp.

De vissen werden eerder deze week waarschijnlijk door aalscholvers de doodlopende gracht in gejaagd. Het grote aantal vissen in een beperkte hoeveelheid water zorgde voor een tekort aan zuurstof. Woensdag plaatste Sportvisserij Midwest Nederland daarom een beluchter in het water. Op die manier zou het zuurstofgehalte omhoog gaan zodat de vissen er zelf uit konden zwemmen. Dat bleek echter niet genoeg te zijn.

Vrijdag werd daarom een reddingsactie op touw gezet. ‘De beroepsvissers hebben een net van de ene naar de andere kant van de gracht gespannen, en door de hele gracht heen getrokken tot aan het uiteinde. Daarmee hebben ze ruim de helft van de vissen uit de gracht gekregen’, vertelt Jorrit Voet van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Op zoek naar warme plekjes

Dat er nog vissen in de gracht zijn achtergebleven is volgens Voet geen probleem. ‘We hebben een extra beluchter geplaatst, dus nu zouden de andere vissen er zelf uit moeten kunnen zwemmen. De situatie is niet meer kritiek.’

Een andere theorie over hoe de vissen in de gracht terecht zijn gekomen, heeft met de winter te maken, aldus visser Milco Lelyveld uit Enkhuizen tegenover NH Nieuws. ‘In de winter is er vaak niks te vinden in het IJsselmeer en daarom trekken ze in grote hoeveelheden naar de binnenstad op zoek naar warme plekjes en voedsel.’ Daar komen ze echter vast te zitten, omdat de haven deze winter is gesloten voor renovatie aan de sluis.

‘De vissen, vaak brasems, zitten nu dus opgesloten in de grachten’, vervolgt Lelyveld. ‘En doordat het een milde winter is, willen de brasems weer terug naar het IJsselmeer. Bovendien is er bij koudere temperaturen meer zuurstof in het water en dat zuurstofgehalte is vanwege de milde winter dus lager.’