Overzicht
Naast Netflix:
welke streamingdiensten zijn er allemaal en naar welke series kijken we uit?


Streamingdiensten als Netflix en HBO Max – vanaf vandaag in Nederland – hebben ons verslaafd gemaakt aan de allerbeste series ooit gemaakt. Een overzicht: wat is er waar allemaal te zien?
Er zou een woord moeten zijn voor dat specifieke gedrag waarbij je eindeloos op de homepage van Netflix aan het zoeken bent naar een nieuwe film of serie om dan uiteindelijk maar weer te kiezen voor The Pitch, de derde aflevering van het vierde seizoen van Seinfeld, waarin Jerry en George besluiten een show ‘about nothing’ te gaan schrijven.
Het kost vaak heel veel tijd om te bedenken wat je met je tijd gaat doen. Vanaf vandaag (dinsdag 8 maart) doet HBO Max zijn intrede op de de Nederlandse streamingmarkt, met een voorlopig aanbod van een achthonderdtal films en series, duizenden uren aan materiaal. En dat terwijl de dag toch nog altijd maar 24 uur telt, om over je budget maar te zwijgen. Mocht u door de aanbieders van films en series het bos niet meer zien, dan houden we hier de belangrijkste tegen het licht. Wat hebben ze eigenlijk te bieden? Wat zijn ze van plan?
Het zijn ze lang niet allemaal (en er gaan er nog meer bijkomen). En het is duidelijk dat terwijl de streamingdiensten enorme contentfabrieken zijn, de kijkers op hun beurt een eindeloze hoeveelheid data leveren – over elke vierkante millimeter van hun kijkgedrag. De strijd om de aandacht van de kijker (dat bent u!) wordt met alle middelen gevoerd. De Financial Times rekende uit dat de grote streamers voor het jaar 2022 van plan waren om 123 miljard euro uit te geven om nieuwe films, series en programma's te maken. En dan rekenen we The Golden Girls niet mee. Want als er één ding is waar we nog liever naar kijken dan nieuwe series, dan zijn het oude series. Seinfeld nog maar een keer?
- Start op dinsdag 8 maart in Nederland.
- Aantal abonnees: wereldwijd rond de 75 miljoen.
- Kosten: tussen 5,99 en 8,99 euro per maand (of 59,99 per jaar), 50 procent korting op een abonnement dat vóór 31 maart wordt afgesloten.
HBO had in Nederland al een heel goede naam met topseries als Game of Thrones, The Sopranos en Succession. Grote nadeel was dat je om te kunnen kijken Ziggo als provider moest hebben, anders zat je in een HBO-woestijn. Met HBO Max krijgt de kwaliteitsproducent zijn eigen streamer en de kijker krijgt het immense archief van Warner (de studio die eigenaar is van HBO) erbij, met, we noemen maar wat, het verzamelde werk van Stanley Kubrick als bonus. Warner, producent van films als Dune en de titels uit het DC Comics-universum, heeft al bekendgemaakt de films die ze in de bioscoop uitbrengen binnen 45 dagen op HBO Max te zetten. Dat betekent bijvoorbeeld dat The Batman in de loop van april al op de streamer te zien zal zijn.
Los van het filmarchief, het aanbod van HBO en bijvoorbeeld ook Cartoon Network, keren veel oude bekenden terug op de streamer; HBO Max wordt voortaan ook het huis van klassieke comfortseries als Friends, The Fresh Prince Of Bell Air en The Big Bang Theory.
HBO-fans kunnen zich verheugen op The Gilded Age (van Downton Abbey-schepper Julian Fellowes), het tweede seizoen van hitserie Euphoria en vooral op Winning Time: The Rise of the Lakers, een nieuwe topdramaserie over de opkomst van de Los Angeles Lakers in de jaren tachtig.
Om naar uit te kijken:
Komend jaar de langverwachte prequel van Game of Thrones: House of the Dragon, die zich tweehonderd jaar voor de gebeurtenissen in GoT afspeelt. Terug naar Huis Targaryen!
- Sinds 11 september 2013 in Nederland.
- Aantal abonnees in Nederland: ongeveer 3 miljoen.
Wereldwijd: 222 miljoen (eind 2021). - Kosten: afhankelijk van het aantal schermen waarop je wil kijken tussen de 7,99 en 15,99 euro per maand.
Het is nauwelijks te overdrijven welke revolutie Netflix, volgend jaar tien jaar in ons leven, in de film-en televisieproductie én in ons kijkgedrag (pioniers van het bingen!) teweeg heeft gebracht. Het streaming-landschap mag drastisch zijn veranderd, maar voorlopig heeft Netflix zijn voorsprong niet uit handen gegeven. Het is nog altijd de streamer met verreweg het grootste nieuwe aanbod (ook uit noodzaak, aangezien ze niet de enorme film- en serie-archieven van Disney en Warner hebben) dat ook nog eens het meest internationaal en divers is.
Met hits als La casa de papel, Squid Game, Dix pour cent en Undercover werd het Angelsaksische monopolie op globaal entertainment opgeblazen. Het blijft lastig grasduinen in het enorme aanbod, waar zich ook een enorme hoeveelheid tijdverslindende rotzooi tussen bevindt. Kleine Netflix-hack: probeer de zoekfunctie eens en tik daar bijvoorbeeld classic French/Italian/Swedish movies in, en er gaat een nieuwe wereld voor je open. De homepage is maar het topje van de ijsberg, met daaronder een enorme collectie aan klassiek en cult, alsof je de oude arthousekasten van je favoriete videotheek hebt teruggevonden.
Kijktip:
Il posto van Ermanno Olmi, haast vergeten Italiaans meesterwerk uit 1961.
Om naar uit te kijken:
Stranger Things 4, een van de grootste hits uit de Netflixgeschiedenis, keert op 27 mei terug. En mooi dat we al nostalgisch kunnen zijn over oude Netflix-series.
- In zijn huidige vorm sinds 2015.
- Aantal abonnees: ruim een miljoen.
- Kosten: afhankelijk van het aantal schermen waarop je wil kijken tussen 4,99 en 10,99 euro per maand.
De streamingdienst van RTL houdt moedig stand tegenover de buitenlandse streamingovermacht. De streamer heeft zich onmisbaar gemaakt met een bonte mix van realityshows van eigen bodem, datingprogramma’s en eigentijds drama.
Het is opvallend dat Videoland een profiel heeft dat zich scherp onderscheidt van wat er gemiddeld bij de RTL-en wordt uitgezonden. Met als kroonjuweel de lopende serie Mocro Maffia, oorspronkelijk van Achmed Akkabi en Thijs Römer, Nederlands eigen Breaking Bad of Narcos, zo je wilt, inmiddels aan het vierde seizoen toe. Niet alleen een kweekvijver van opvallend acteer- en regietalent, maar inmiddels ook een show die school maakt.
Zonder Mocro Maffia ook niet het vlot gedraaide true crime-drama Bonnie & Clyde of het sterke Judas, gebaseerd op het boek van Astrid Holleeder. Ook qua buitenlandse series zaten ze de afgelopen jaren goed op te letten bij Videoland met toppers als The Handmaid’s Tale, The Good Fight en Hannibal. Het is duidelijk dat Videoland de ambitie heeft een Nederlands alternatief voor Netflix te willen zijn.
Om naar uit te kijken:
Het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson, de docu Patta for Life, over het bekende sneakermerk, en eigenlijk alles wat er uit de Mocro Maffia-hoek blijft komen.
- Begon als proef in 2014 (toen nog als NPO Start Plus).
- Aantal abonnees: ruim een half miljoen.
- Kosten: 2,95 euro per maand.
Eén ding is duidelijk in het Nederlandse streaminglandschap: niemand verslaat NPO Plus qua prijs-kwaliteitsverhouding. Nog geen drie euro per maand voor zoveel actuele topfilms, series en documentaires. Een ander ding is overigens ook duidelijk: niemand heeft zo’n gekmakende, onbeholpen app, waarbij films meteen starten als je er naar wijst en relevante informatie op allerlei duizelingwekkende manieren verscholen is. Maar, zeggen we uit ervaring, je kunt er maar beter aan wennen, want het aanbod is eenvoudig niet af te slaan.
Er is niet al te veel overlap met andere streamers, met een vrij uitgekiende selectie van recente arthousekrakers, of wat ouder werk van makers die nu in de bioscoop draaien. Nu bijvoorbeeld te zien/in te halen: Fish Tank van Andrea Arnold, Bande de filles van Céline Sciamma, Hunger en Shame van Steve McQueen en tientallen andere titels, waar met regelmaat nieuw werk bijkomt.
Het zelfde geldt ook voor documentaires, maar vooral moet je hier zijn voor de betere series. In onze serie-top 10 van 2021 stonden drie titels die we op NPO Plus hadden gezien: het Engelse It’s a Sin, het Noorse Heksejakt en het Deense The Investigation. Normal People hadden we een jaar eerder al op de lijst staan. Ook dit jaar begon spectaculair met We Are Lady Parts en Vigil en vergeet de voortreffelijke eigen producties niet, zoals Buza, The Spectacular en De verschrikkelijke jaren tachtig.
Kanttekening voor de lineaire kijkers, en dat zijn er nog altijd heel veel: het grootste deel van het aanbod is natuurlijk ook via de publieke omroepen te zien. Maar goed, dan moet je er maar net klaar voor zitten. En het geduld hebben om een week op de volgende aflevering te wachten.
Om naar uit te kijken:
Een betere app! En de volgende Britse of Scandi-serie die ons van de sokken blaast.
- Per 1 maart.
- Aantal abonnees in Nederland: Formule 1-fans zullen dit moeilijk kunnen weerstaan.
Wereldwijd: ongeveer vier miljoen. - Kosten: openingsaanbod is 99 euro per jaar of 13,99 per maand (aparte aanbiedingen via providers als Ziggo en KPN).
Het Scandinavische Viaplay van de Nordic Entertainment Group wordt het platform waar je Formule 1 en dus Max Verstappen kunt volgen – geen wonder dat Max Verstappen het gezicht van de promotiecampagne is. Ziggo dreigde de racerij kwijt te raken, maar wordt nu een van de providers die Viaplay (tegen betaling) gaat doorgeven. Voormalig journaalpresentator Amber Brantsen zal het gezicht van het nieuwe Formule 1-studioprogramma worden.
Viaplay heeft ook rechten op dartscompetities, op bijvoorbeeld de Bundesliga en vele andere sporten. Verwacht de komende jaren flinke strijd op sportrechtengebied; het wordt steeds minder vanzelfsprekend dat je favoriete sport kijken gratis is. In combinatie met de sportrechten heeft Viaplay ook veel, vooral Scandinavisch, drama in de aanbieding. Het is even afwachten of dit een logische combinatie is: trainingsrondjes van Max zitten te kijken en dan onderduiken in een moordzaak onder het noorderlicht.
Het film- en serieaanbod is in de eerste week nog niet om naar huis te schrijven; veel oude titels die ook al tijden op andere streamers staan. Maar goed, dat zal de fans van Verstappen een zorg zijn.
Om naar uit te kijken:
Seizoenopening van het Formule 1-seizoen in het weekend van 20 maart (Bahrein).
- Sinds 2018.
- Aantal abonnees in Nederland: onbekend.
Wereldwijd: 150 miljoen (als je een Prime-abonnement bij Amazon voor snelle levering van pakjes afsluit, krijg je de streamingdienst erbij). - Kosten: 2,99 euro per maand.
Prime Video van Amazon heeft een redelijk breed pakket aan films, series en comedyspecials. Ze proberen vooral het onderscheid te maken met hun Amazon Originals van hun eigen Amazon Studios, waarbij één ding meteen duidelijk is: geld speelt geen rol, Amazon ziet Netflix, Warner en Disney als concurrenten in de strijd om uw kostbare tijd.
Afgelopen jaren was Amazon redelijk succesvol met series als Bosch (gebaseerd op de crimeboeken van Michael Connelly) Goliath (met Billy Bob Thornton als tegendraadse advocaat) en vooral met The Marvelous Mrs. Maisel, een soort comedy-soap, losjes gebaseerd op het leven van stand up-pionier Joan Rivers, van de makers van Gilmore Girls. Met deze serie begon Amazon ook Emmy’s en Golden Globes te winnen; we zitten inmiddels in het vierde seizoen.
Ook bij Prime Video is de heilige graal een grote fantasyserie als Game of Thrones (HBO). The Wheel of Times, gebaseerd op de populaire boeken van Robert Jordan, was het in 2021 ieder geval nog niet helemaal. Iets te veel een The Lord of the Rings-rip-off, minus magie en charisma. Over LOTR gesproken, Amazon, een van de grootste bedrijven ter wereld immers, heeft nog een troef achter de hand. In november 2017 kocht het de serierechten van de familie Tolkien voor 250 miljoen dollar, met de afspraak dat het minstens vijf seizoenen zou produceren, voor een budget van 1 miljard. Daarmee is het – verreweg – de duurste serie uit de televisiegeschiedenis.
Om naar uit te kijken:
The Lord of the Rings: The Rings of Power zal op 2 september 2022 beginnen. Fans hadden al heel wat op te merken over de eerste trailer.
- Sinds september 2019.
- Aantal abonnees in Nederland: onbekend.
Wereldwijd: 130 miljoen (sinds begin van dit jaar). - Kosten: 8,99 per maand of 89,90 per jaar.
Disney was in 2019 met ruime voorsprong al het grootste entertainmentmerk in de wereld, zeker nadat het studio’s als Star Wars, Marvel en Pixar binnenboord had gehaald voor de efficiëntste uitrol van films, series, merchandising en pretparkattracties. Toen Disney Plus begon kon het vooral gebruik maken van het immense archief en was de grote trekker bij de lancering de eerste (uitstekende) live action Star Wars-serie The Mandalorian. Maar de vraag die toen een beetje bleef hangen: als je geen kinderen hebt of je bent geen 15-jarige Marvel-fan, valt er dan wel wat te halen daar?
Inmiddels is die vraag wel beantwoord en is Disney, ook door de aankoop van 20th Century Fox, een streamer die op alle fronten meedoet en niet alleen maar kindvriendelijke producties maakt. Neem alleen al op muziekgebied de musicals (Hamilton), musicalfilms (West Side Story van Spielberg) en het nieuwste werk van Beyoncé (Black is King). Maar ook een Oscar-kandidaat als Summer of Soul en de grootste verrassing van 2021: het acht uur durende Beatles-epos van Peter Jackson, Get Back. Voor de serie The Walking Dead (bezig aan het elfde en laatste seizoen) én voor de The Golden Girls moet je tegenwoordig ook bij Disney zijn. Net als voor opmerkelijk drama als Dopesick (over de Amerikaanse medicijnverslavingscrisis) en Pam & Tommy (over de eerste geruchtmakende sekstape).
Inmiddels is ook de eerste Nederlandse Disney Plus-dramaserie aangekondigd, voor ergens in 2023 (na de eerste Nederlandse docuserie Dat ene woord - Feyenoord). Nemesis is een misdaadserie gebaseerd op het gelijknamige boek van Simon de Waal, met Willem Bosch en Pieter Kuijpers als de makers.
Om naar uit te kijken:
Het derde seizoen van Atlanta, van en met Donald Glover, een van de beste series van de afgelopen jaren, speelt zich deels in Amsterdam af en begint eind maart (althans in de VS).
- Sinds 1 november 2019.
- Aantal abonnees in Nederland: onbekend.
In Amerika: rond de twintig miljoen. - Kosten: 4,99 euro per maand of 50 euro per jaar.
Apple was weliswaar het grootste techbedrijf ter wereld toen het een eigen streamingdienst lanceerde, maar het had geen filmstudio met een geschiedenis en een archief (zie Disney en Warner). Wat het wel kon doen was het vastleggen van een groot aantal sterren, voor en achter de camera.
Vooral op comedygebied heeft Apple TV Plus een aantal hits in huis, te beginnen met The Morning Show met Jennifer Aniston en Reese Witherspoone. Het had succes bij de critici met opvallende series als Dickinson (een moderne kijk op het leven van dichteres Emily Dickinson) en Ted Lasso (over een Amerikaanse footballcoach die in de Premier League terechtkomt). Deze laatste serie, met Jason Sudeikis, haalde, alle records brekend, twintig Emmy-nominaties binnen.
Maar grote – en peperdure – sciencefictionseries als Foundation (gebaseerd op de boeken van Iscaac Asimov) en Invasion lijken nog niet echt tot de verbeelding te spreken. Er is inmiddels een tweede seizoen van Foundation aangekondigd; gezien de investeringen die gemaakt zijn om het universum van Asimov van de grond te krijgen was er eigenlijk geen weg terug meer. Misschien is de les hier dat een tweede seizoen toch iets heel anders is dan de update van een iPhone.
Om naar uit te kijken:
Ondertussen is Severance van Ben Stiller, een dystopische sciencefictionserie, een van de hoogtepunten van het jaar. Elke vrijdag een nieuwe aflevering.
- Sinds 1 januari 2017.
- Ziggo heeft ruim zeven miljoen aansluitingen in Nederland.
- Kosten: afhankelijk van de rest van het Ziggo-pakket en de kortingen die daarbij horen.
De kijkers naar de betere HBO-series raakten op 1 januari dit jaar heel wat kwijt toen, in afwachting van van HBO Max, de meeste HBO-series van Ziggo verdwenen. Het is zeker niet zo dat er nu niets meer over is. Het filmaanbod is schraal te noemen, maar qua series hebben ze nog altijd een aantal sterke troeven in huis.
Neem Billions (inmiddels 66 afleveringen), maar ook een nieuwe topserie als Station Eleven of de twee seizoenen van de Amerikaanse serie Evil, waarin we Katja Herbers zien schitteren als demonenbestrijder. Je kunt hier rustig blijven hangen voor oudere series als Ray Donovan (82 afleveringen), The Affair (53 afleveringen), Dexter (96 afleveringen) en Californication (84 afleveringen). Maar ook ’t Schaep met de 5 pooten (40 afleveringen). Prima videotheek dus eigenlijk.
Om naar uit te kijken:
Yellowjackets, vanaf 10 maart, een van de grote recente Amerikaanse hits, een combinatie van Lost en Lord of the flies, met topacteurs.
-
Sinds 2010.
-
Aantal abonnees: tien miljoen wereldwijd.
-
Kosten: 9,99 euro per maand of 71,88 euro per jaar (waarmee het op 5,99 euro per maand komt).
Mubi is met ruime voorsprong de beste plek om de interessantere arthouse- en festivalfilms te vinden. Elke dag voegt team-Mubi een nieuwe film aan het aanbod toe. Vaak als onderdeel van thematische programma’s, te vergelijken met festivalprogramma’s. Afgelopen maanden waren er veel recente Zuid-Koreaanse films te zien, die na de hype rond Parasite en Squid Game aangaven hoe hoog de gemiddelde kwaliteit is van de film daar, ook al zijn de thema’s soms alledaagser.
Maar Mubi is ook de plek waar je het fantastische werk van Agnes Varda vindt, de films van haar echtgenoot Jacques Demy of obscure uithoeken van de wereldcinema. In ieder geval titels die je niet makkelijk elders vindt. Door die concentratie op oeuvres is het echt de plek om filmmakers te ontdekken of dan eindelijk eens in het werk van Kieslowski, Godard of Rohmer te duiken. Mubi is in een aantal landen zelf ook een distributeur.
En verder betekent ‘mubi’ overigens niets, behalve dat het een woord is dat in ongeveer elke taal is uit te spreken en op ‘movie’ lijkt.
Om naar uit te kijken:
Elke dag weer de film van de dag.
Met dank aan Lola Bessa en Maxine van Veelen.
Nog meer film thuis
Er zijn meer manieren om online aan films te komen en dan zónder abonnement, maar via video on demand. Soms is er een huur- en een koopoptie. Bij de huuroptie, waarbij verschillende prijzen worden gehanteerd, is er een tijdvenster waarin je de gehuurde film moet bekijken voordat hij weer verdwijnt.
Pathé Thuis is een grote aanbieder van vooral de commerciële titels, niet lang na de bioscooprelease. Picl is een uitstekende arthouse-service – waarbij je kunt aangeven welk specifiek filmhuis mag worden gesteund.