Fotoserie Auto's

Muurklevers

Auto’s of delen van auto’s worden in Nederland steeds vaker hergebruikt als decoratief object, ziet fotograaf Marcel van den Bergh. Het doet denken aan dat Oost-Europese raadsel.

‘Wanneer haalt een Trabant 160 kilometer per uur?’, luidt een klassiek Oost-Europees raadsel. Het antwoord daarop is: ‘Als je hem van tien hoog naar beneden gooit.’ Maar zou iemand het ooit proefondervindelijk hebben onderzocht? Wie tegenwoordig in Nederland rondkijkt, kan denken dat er heel andere dingen andere gebeuren met vallende Trabants. Er zijn er die blijven kleven aan gevels. Je hebt er ook die gehalveerd aan garagedeuren belanden.

Fans van de klassieke Mini Cooper roemen sinds en jaar en dag de wegligging. Dat die bij sommige Mini’s zo goed is dat er verticaal niets verandert, legde fotograaf Marcel van den Bergh vast toen hij een rode Mini zag inparkeren aan de muur van Haags appartementencomplex. Een goede weglegging kan ook een goede muurligging zijn.
Auto’s of delen van auto’s worden in Nederland steeds vaker ingezet ter decoratie, constateert Marcel van den Bergh. Je komt ze tegen aan muren, gevels, schuren en garages.
Wie wil, kan daarin een behoefte ontwaren. Liefhebbers van autowrakken komen er in Nederland in vergelijking met de meeste landen bekaaid vanaf.

Donau staan forse hoeveelheden auto’s langzaam in natuur over te gaan, in Nederland worden auto’s die niet meer rijden snel opgeruimd. Vroeger lagen er nog autokerkhoven langs de snelwegen, tegenwoordig worden afgedankte auto’s snel gerecycled. Wie in dit land graag een stukje van zijn oude auto bewaart, moet een herbestemming als decoratief object overwegen. Je moet er voldoende plek voor hebben aan de muur en je buren moeten deze vorm van decoratie ook kunnen waarderen.