Fotoserie Nieuwe Hoofdstad van Egypte

Met ‘Sisi-City’ haalt Egypte een stukje Dubai in huis

Aan het werk van de Belgische fotograaf Nick Hannes is het al te zien: voor de nieuwe hoofdstad van Egypte is inspiratie geput uit de Perzische Golf.

Ruim 700 vierkante kilometer woestijngebied ten oosten van Caïro maakten de autoriteiten ervoor vrij, in 2050 moeten er zeven miljoen mensen wonen. Hoe de nieuwe hoofdstad van Egypte gaat heten, is nog niet bekend. Hoe die gaat ogen, kunnen we al aardig zien op deze beelden van de Belgische fotograaf Nick Hannes. Voor wie meteen associaties heeft met metropolen aan de Perzische Golf à la Dubai, Abu Dhabi of Doha: dat is niet toevallig. Dubai had voor de projectontwikkelaars een officiële voorbeeldfunctie. Het is een publiek geheim dat rijke Egyptenaren graag in Dubai vertoeven omdat ze Caïro vies en overvol vinden, en dat ze al tijden fantaseerden over ‘een Egyptisch Dubai’.

Let op het royaal geproportioneerde billboard dat Nick Hannes vastlegde op een o zo stoffig bouwterrein aan de rand van de metropool in aanbouw: daarop prijkt de beeltenis van de man aan wie Egypte dit grote project dankt, generaal Abdul Fatah al-Sisi, aan de macht sinds 2014. Zolang de nieuwe hoofdstad geen officiële naam heeft, is Sisi-City in omloop als officieuze. Wie weet keren de klanken ‘Sisi’ in de definitieve naam terug. De nieuwe hoofdstad van Kazachstan heet Nur-­Sultan, naar Noersoeltan Nazarbajev, ­president van 1990 tot 2019.

Egypte is allesbehalve het eerste land waar de autoriteiten besloten een nieuwe hoofdstad op te richten. Het gebeurde in Brazilië, in Kazachstan, in Myanmar. In ­Indonesië zijn ze ermee bezig. Een verschil met die landen is dat de nieuwe hoofdstad van Egypte niet ver van de oude verrijst. Met gas op de plank rijd je in de toekomst in een half uur van oud naar nieuw, van Caïro naar Dubai II.

Arm Caïro. Voor weinig wereldhoofdsteden werd het adjectief ‘onleefbaar’ de laatste decennia vaker gebruikt. De stad is met twintig miljoen inwoners extreem dichtbevolkt. Het verkeer staat er op veel plekken zeven dagen per week vast. Smog is een acuut probleem. Een meerderheid van de inwoners woont er in illegaal ­gebouwde wijken. Van een riolering is daar meestal geen sprake, afval wordt er zelden opgehaald. Om deze stad leefbaar te maken, zijn miljarden nodig. Die miljarden, zeggen de vele critici van ‘Sisi-City’, worden nu gebruikt voor een Egyptisch Dubai, waarmee de machthebbers zichzelf van Caïro verlossen.

Als Caïro doorgaat met uitdijen, bestaat wel het risico dat de oude hoofdstad voor het eind van de 21ste eeuw weer aan de nieuwe vastzit.