Nieuws

Oekraïne woedend om kritisch rapport Amnesty: ‘Verspreiding van desinformatie’

Bij het verdedigen van Oekraïne tegen de bezetter schendt het Oekraïense leger het internationaal humanitair recht, door bases op te slaan in woonwijken en ziekenhuizen, terwijl alternatieven voorhanden zijn. Dat stelt Amnesty International op basis van onderzoek langs het front. 

Volgens de mensenrechtenorganisatie brengen gevechtstactieken van het Oekraïense leger burgers in gevaar. Het leger zou bases hebben opgeslagen in bewoonde gebieden en in ziekenhuizen. Daarmee veranderen civiele gebouwen in militaire doelen, aldus Amnesty. ‘Het feit dat het land zich moet verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren’, zo stelt de organisatie.

Het is bekend dat het Oekraïense leger civiele ziekenhuizen langs de frontlinie heeft overgenomen voor de verpleging van militairen, maar volgens Amnesty worden sommige ziekenhuizen gebruikt als ‘de facto militaire bases’. Amnesty-onderzoekers zeggen dat ze vijf ziekenhuizen zijn tegengekomen die de indruk gaven van een basis. Bij een van de vijf locaties voerden militairen beschietingen uit, stelt Amnesty.

Het Oekraïense leger wordt door Russische aanvallen vaak teruggedrongen naar dorpen en steden en is daarom gedwongen om zich te verdedigen vanuit bewoond gebied. Ondanks oproepen van de Oekraïense regering aan burgers om de Donbas te verlaten, doet het leger volgens Amnesty te weinig om bescherming te bieden aan inwoners die besluiten niet te vluchten. Zo hadden militairen omwonenden moeten waarschuwen en evacuatie moeten aanbieden voordat ze intrek namen in woonwijken.

Negentien gevallen

De onderzoekers van Amnesty troffen in negentien nederzettingen Oekraïense soldaten aan in woongebouwen terwijl er volgens de onderzoekers meestal alternatieven voorhanden waren, zoals militaire bases of dichtbegroeide bossen. Ze spraken met mensen die vertelden dat familieleden waren omgekomen bij Russische beschietingen die mogelijk gericht waren op nabij gestationeerde Oekraïense militairen.

Maar het is onduidelijk of de aanwezigheid van militairen aanleiding was voor de beschietingen. In andere door Rusland beschoten woonwijken trof Amnesty geen bewijs aan voor Oekraïense militaire aanwezigheid en concludeerde de organisatie dat Rusland opnieuw oorlogsmisdaden had gepleegd.

De Oekraïense regering heeft woedend gereageerd op Amnesty’s beschuldigingen. Mychajlo Podoljak, topadviseur van president Zelensky, zei donderdag dat Amnesty meedoet aan de verspreiding van desinformatie en propaganda. Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba zei dat Amnesty’s ‘oneerlijke’ rapport ‘een neprealiteit creëert waarin iedereen een beetje schuldig is’. Hij riep de mensenrechtenorganisatie op om oorlogsmisdaden van het Russische invasieleger onder de loep te nemen.

Zestig raketten

Ook donderdag nam Rusland weer tal van Oekraïense steden onder vuur. Nikopol, een stad met honderdduizend inwoners langs de rivier de Dnipro, werd geraakt door zestig raketten, zo meldde de Oekraïense regering. Ook Mykolajiv in het zuiden en steden in de Donbas werden opnieuw zwaar bestookt door het Russische leger.

Dat boekte in de afgelopen dagen weer kleine terreinwinst in de provincie Donetsk na weken van stagnatie. Het Oekraïense leger gaf toe dat Rusland bij zware gevechten rondom de stad Avdiivka en het dorp Pisky voor het eerst in maanden ‘deels succesvolle aanvallen’ heeft uitgevoerd. President Volodymyr Zelensky zei deze week dat Oekraïne ondanks westerse wapenleveranties nog altijd kampt met een Russische overmacht aan manschappen en artillerie.