Fotoserie Palestijnse vaders

Zwanger dankzij uit de cel gesmokkeld sperma: zo plegen Palestijnse vrouwen verzet

Nieuw leven voortbrengen in de meest trieste omstandigheden. Fotograaf Antonio Facciolongo ontdekte in zijn project ‘Habibi’ hoe Palestijnse vrouwen, van wie de mannen tot een jarenlang verblijf in een Israëlische cel zijn veroordeeld, niet bij de pakken neerzitten.

Zwanger worden als daad van verzet: de Italiaanse fotograaf Antonio Faccilongo liep hier tegenaan toen hij een aantal Palestijnse families volgde, wier vader, zoon, of echtgenoot jarenlang in de Israëlische cel zit. Hij zag de vrouwen die alleen achterbleven, en ontdekte dat sommigen van hen toch zwanger werden, dankzij zaad dat door de kleinste kinderen uit de gevangenis werd gesmokkeld.

‘Deze vrouwen mogen hun man wel bezoeken, maar niet aanraken’, vertelt Faccilongo aan de telefoon. ‘Alleen kinderen van zes jaar of jonger kunnen hun vader tien minuten knuffelen, en dan kan hij hen ook een kleinigheid toestoppen. Zo is het mogelijk om een staal met sperma, bijvoorbeeld verborgen in een reep chocolade, aan het kind te geven, wat de moeder voor ivf kan gebruiken.’

In zijn project ‘Habibi’ legt Faccilongo niet alleen de eenzaamheid van de vrouwen en hun kinderen vast, maar ook de hoop en het koppige verzet dat de gezinnen bijeenhoudt. De mannen zelf zijn er niet, maar hun afwezigheid is overal. In de blik van een echtgenote, ’s avonds alleen op de bank, of in het jasje en de nette schoenen, die in de slaapkamer klaarstaan voor iemand die niet thuiskomt.

‘Er wordt mij vaak gevraagd waarom deze vrouwen, voor wie het leven toch al zwaar is, in hun eentje nog meer kinderen willen’, vertelt Faccilongo. ‘Het simpele antwoord is liefde: voor hun man, en hun gezin, maar ook voor de gemeenschap. Het is een manier om ervoor te zorgen dat het leven, ondanks wat hun wordt aangedaan, toch doorgaat – en dat er zelfs nieuw leven bij komt.’

Volg ons