Zomerpicknick:
een Spaanse mand

Iedere week een zomerse picknick van Yvette van Boven, gebaseerd op een populair vakantieland. Deze week: Spanje.

Zomerpicknick:
een Spaanse mand

Iedere week een zomerse picknick van Yvette van Boven, gebaseerd op een populair vakantieland. Deze week: Spanje.

I

Coca met geroosterde paprika en ansjovis

Coca is een Spaanse focaccia-achtige pizza. Als u geen vis eet kunt u de ansjovis vervangen door wat verkruimelde zoute Spaanse kaas zoals cabrales, feta zou ook goed kunnen. Een paar uitgebakken tenen knoflook is er ook lekker op, strooi dan wat zoutvlokken over de coca’s na het bakken.

Ingrediënten

voor het deeg (hiermee maakt u 2 stuks, genoeg voor 4 personen)

  • 1 theel. zout
  • ca. 200 ml lauw water
  • 350 gram bloem, liefst tipo 00
  • 7 gram (1 zakje) instantgist

voor erop

  • 2 rode en 2 gele paprika’s
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • scheut olijfolie
  • snuf chilivlokken
  • snuf piment d’espelette (optioneel)
  • Bereiding

    Meng het zout en de gist door de bloem. Maak een kuil in het midden en giet het water erbij terwijl u met gespreide vingers een garde nabootst om het te mengen.

    Kneed zeker 10 minuten tot een soepel deeg, is het iets te nat dan stuift u er nog wat bloem over.

    Laat de deegbal afgedekt in de kom, op een warme plaats, 1 uur rijzen. Dit kan ook in de koelkast zijn, de nacht vantevoren.

    Laat het op kamertemperatuur komen, of ga meteen door: kneed het nogmaals kort. Verdeel het deeg in twee bollen en laat die nog eens afgedekt met een doek 30 minuten rusten.

    Rooster in de tussentijd de paprika’s onder de grill (op de hoogste stand) helemaal zwart. Keer ze telkens als een kant geblakerd is. Doe de zwarte paprika’s in een grote kom en dek af met een bord. Laat zo 30 minuten uitstomen en afkoelen.

    Verwijder dan de stelen en zaadlijsten en wrijf het geblakerde vel eraf. Snij de paprika in kwarten, en veeg ze helemaal schoon met wat keukenpapier. Bewaar ze tot gebruik op een bord.

    Vet een bakplaat in en verwarm de oven voor op 200 graden. Rol de bollen deeg een voor een uit tot rechthoeken van ongeveer een ruime centimeter dik. Beleg ze met de geroosterde repen gele en rode paprika. Pas de ansjovisfilets ertussen. Besprenkel de coca’s met een scheut olijfolie en bestrooi ze met chilivlokken. Bak ze in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Bestrooi ze, terwijl ze op een rooster afkoelen, nog met piment d’espelette als u dat heeft. Neem ze ingepakt in bakpapier mee naar uw Spaanse picknick.

II

Knapperige kikkererwtensalade met watermeloen & chorizo

Maak de salade vegetarisch door de chorizo door feta te vervangen.

Ingrediënten

voor de salade

  • 8 radijsjes, in partjes
  • 300 gram goeie tomaten, in kleine stukken
  • 300 gram watermeloen, in blokjes
  • 1 flinke handvol peterselie, grofgehakt
  • 2 eetl. olijfolie
  • 150 gram (pittige!) chorizo, in schijfjes
  • 1 blik kikkererwten (ca. 400g), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 theel. komijnzaadjes

voor de dressing

  • 1 teentje knoflook, fijngeraspt
  • het sap van 1 citroen
  • 6 eetl. lekkere olijfolie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • Bereiding

    Meng radijs, tomatenstukjes, watermeloen en peterselie in een afdekbare schaal of bak, die u naar de picknick gaat meenemen.

    Doe de ingrediënten voor de dressing in een leeg jampotje om apart mee te nemen.

    Verhit vlak voor vertrek de 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de chorizo erin uit. Schep ze uit het bakvet en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak de kikkererwten dan in het hete vet, bestrooi met komijnzaadjes en schep alles al bakkend om tot de kikkererwten krokant zijn. Laat ook op keukenpapier uitlekken.

    Leg een velletje keukenpapier onder in een afsluitbaar bakje en verzamel daar de uitgebakken chorizo, kikkererwten en komijnzaadjes in.

    Meng op de picknicklocatie de krokante worst en kekers door de salade. Schud de pot met de dressing tot die goed gemengd is en giet het erover. Dien meteen op.

III

Rokerige salmorejo

Dit is het eenvoudige broertje van de gazpacho. Salmorejo heeft altijd brood als ingrediënt, gazpacho niet, maar die heeft dan weer veel meer andere ingrediënten. Salmorejo is simpel, makkelijk en stiekem de lekkerste van de twee.

Ingrediënten

  • 1 kg lekkere rijpe tomaten, gehalveerd
  • 4 dikke sneetjes witbrood, korst eraf en in blokjes
  • 1/4 theel. fijngeraspte knoflook
  • 2 eetl. sherry- en anders wittewijnazijn
  • 75 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 eetl. gerookt paprikapoeder
  • snuf piment d’espelette of cayenne
  • zeezout naar smaak
  • evt. garnering om apart mee te nemen
  • 2 eetl. gerookte amandelen, gehakt
  • olijfolie
  • Bereiding

    Rasp met de snijkant van de tomaat op de rasp, de bolle kant in uw handpalm, de tomaten boven een kom. U houdt telkens de schil van de halve tomaat over, die kan weg.

    Giet de tomatenpulp in een blender.

    Voeg het brood en de knoflook toe en draai de soep helemaal glad. Laat 15 minuten staan om in te dikken. Breng de salmorejo op smaak met azijn, olijfolie en specerijen. Proef of het naar uw smaak is: sommige tomaten zijn zoeter en andere zuurder, pas aan: een drup meer azijn, een drup meer olie voor de romigheid? Wilt u het pikanter?

    Zet de soep afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast, hij moet ijskoud geserveerd.

    Serveer de soep op uw picknickplek gegarneerd met een extra scheut olijfolie en bestrooid met grofgehakte rokerige amandelen.

Handige picknicktips

  • Neem altijd wat koelelementen mee, zeker de koude soepen moeten ijskoud worden geserveerd. Heeft u geen koelelementen, dan kunt u de avond voor vertrek enkele petflessen voor 2/3 vullen met water en ze ’s nachts laten bevriezen. Als ze langzaam tijdens de volgende dag ontdooien heeft u ook ijswater om te drinken op een warme zomerdag.
  • Neem ruim papieren servetten mee. Pak ook een vuilniszak in om uw afval mee terug naar huis te nemen.
  • Snij voor salades alles zo klein dat het op een lepel of vork blijft liggen, uw gasten hebben hun andere hand meestal nodig voor het vasthouden van een kommetje, bord of glas.

Bekijk ook de andere picknickmanden van Yvette van Boven.

Volg ons