FOTOSERIE COVID-19 IN INDIA

Zo ziet Code Zwart eruit

India wordt overspoeld door een razendsnel aanzwellende tweede golf van covid-19, mede getriggerd door een nieuwe mutatie. De gezondheidszorg  kapseist en mensen sterven op straat, als een waarschuwing aan de rest van de wereld.

Overvolle ziekenhuizen, tekorten aan zuurstof en ic-bedden, lijkverbrandingen op straat: dit is hoe Code Zwart eruitziet. Het ultieme angstvisioen over de coronapandemie lijkt in India bewaarheid. Weken nadat het land dacht dat het covid-19 onder de duim had, verkeert India midden in een huiveringwekkende tweede golf. Mogelijk mede getriggerd door een nieuwe gemuteerde variant van het virus.

Maandag werd voor de vijfde dag op rij een recordaantal nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd – 352.991, op een totaal van meer dan 17 miljoen sinds het begin van de pandemie. Met 2.812 geregistreerde sterfgevallen kwam het totaal aantal coronadoden op 195.123. Natuurlijk, India is een land van 1,4 miljard inwoners, wat de aantallen ietwat relativeert, maar het is ook een arm land waar velen door de mazen van de overheidsstatistieken glippen, en niemand twijfelt eraan dat de werkelijke aantallen coronaslachtoffers veel hoger zijn.

De gezondheidscrisis is enorm. Overbelaste ziekenhuizen in de hoofdstad New Delhi wijzen bij gebrek aan bedden, beademingsapparatuur en zuurstof zieke patiënten de deur. En dat terwijl veel instellingen al twee mensen in één bed stopten. Radeloze families zeulen van ziekenhuis naar ziekenhuis met doodzieke verwanten, die vaak sterven voordat hulp kan worden gevonden. Zuurstof en medicijnen doen woekerprijzen op de zwarte markt. Een fles zuurstof van 50 liter van omgerekend 80 euro kost nu het tien- tot vijftienvoudige. En in sommige steden worden de doden massaal op straat gecremeerd.

De onvrede richt zich op de regering van premier Narendra Modi, die veel te afwachtend zou hebben geopereerd, zeker nadat het dagelijks aantal nieuwe besmettingen in februari beneden de tienduizend kwam, en de pandemie onder controle leek. Het zijn deelstaten als New Delhi, Maharashtra en (vanaf dinsdag) Karnataka, die strenge lockdowns afkondigen. De regering stond grote politieke en religieuze bijeenkomsten toe, zoals de Kumbh Mela, waar miljoenen pelgrims bijeenkwamen. Maandag gingen in West-Bengalen nog 8,6 miljoen mensen naar de stembus. Het vaccinatieprogramma blijft haperen, ondanks nu zo’n 2,7 miljoen prikken per dag.


De regering-Modi, die binnenlandse kritiek op sociale media met harde hand de kop indrukt, heeft de internationale gemeenschap inmiddels om hulp gevraagd. Landen als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en de VS beloven zuurstof en medische hulpmiddelen te sturen. Tegelijk sluiten ze hun grenzen voor vliegverkeer vanuit India. Niet onverstandig, een brandhaard zoals India is volgens experts een risico voor de rest van de wereld.

Volg ons