Zomeratelier

Zelf maken:
De vuursculptuur van
kunstenaar Yasser Ballemans

In het Zomeratelier hebben zes ontwerpers iets moois, iets nuttigs of iets kunstzinnigs in elkaar gezet. Om thuis na te maken. Compleet met bouwtekening, werkbeschrijving en maakvideo’s op internet. Dat móét lukken. Deze week: de vuursculptuur van kunstenaar Yasser Ballemans. 

Zomeratelier

Zelf maken:
De vuursculptuur van
kunstenaar Yasser Ballemans

In het Zomeratelier hebben zes ontwerpers iets moois, iets nuttigs of iets kunstzinnigs in elkaar gezet. Om thuis na te maken. Compleet met bouwtekening, werkbeschrijving en maakvideo’s op internet. Dat móét lukken. Deze week: de vuursculptuur van kunstenaar Yasser Ballemans. 

Wat
Vuursculptuur

Wie
Yasser Ballemans

Moeilijkheidsgraad
Makkie

Mooi geworden? Laat het zien op Instagram, gebruik de hashtag #zomeratelier en tag @volkskrantmagazine in uw foto of story

Toen Yasser Ballemans (40) een paar jaar geleden ’s avonds door Amsterdam naar zijn atelier fietste, viel het hem op hoeveel blauw licht van televisies achter de ramen schijnt. Later zat de beeldend kunstenaar bij een kampvuur, waar hij merkte hoe makkelijk je daar een praatje maakt. Misschien is rood licht wel socialer dan blauw licht, dacht hij, want als Ballemans tv kijkt, vindt hij het vooral vervelend als iemand tegen hem gaat praten. Die gedachte vormt de basis van zijn vuursculptuur: een bouwwerk dat u zelf kunt maken, dat een oud concept opnieuw vormgeeft en waarbij het gezellig kletsen is met wie dan ook.

Ballemans maakt vooral sculpturen voor openbare ruimten en doet veel sociale kunstprojecten. Zijn bekendste project is waarschijnlijk de Triomfboog, die hij in 2013 maakte voor Lowlands en Museum de Fundatie. De boog was een statement tegen grote bezuinigingen in de kunstwereld en staat symbool voor de toekomstige overwinning van waarden als poëzie en verbeelding in plaats van winstoptimalisatie.

De beeldend kunstenaar werkt graag met oude concepten die hij graag toepast in een hedendaagse context. Hij wil daarmee laten zien dat kunst kan bijdragen om bepaalde gebruiken of rituelen te heroverwegen. Een van zijn grootste thema’s is de uitdaging van vrije tijd. ‘Je kunt in je vrije tijd veel consumeren, maar de vraag is of we ook in staat blijven om zelf te creëren. We kunnen misschien niet allemaal perfecte producten maken als Netflix doet, maar ik denk dat we imperfectie moeten blijven omarmen. Ik zie het als een rol van kunstenaars om mensen daarvoor ideeën aan te reiken.’

Neem nou zijn plan om een vuursculptuur te maken. Met een accuboor, schroeven en de bouwtekening kunt u in een uurtje of vier zo’n kunstwerk in uw achtertuin hebben staan. ‘Het fijne is dat het gewoon allemaal latjes zijn die aan elkaar worden geschroefd. Zie de bouwtekening dus vooral als inspiratie en ga zelf aan de slag met vormen en ideeën.’

De verandering is in dit ontwerp niet alleen figuurlijk – door een ouderwets concept als een kampvuur opnieuw vorm te geven – maar ook letterlijk. ‘Eenmaal in de fik gestoken verkleurt het hout naar zwart, een ultieme transformatie om naar te kijken. Laten we de verandering die we zien ook meenemen in de samenleving, en steeds blijven heroverwegen welke symbolen en rituelen we willen gebruiken.’

Bouwtekening

Download de bouwtekening hier of knip deze uit het Volkskrant Magazine van 21 augustus.

Werkbeschrijving

Gereedschap

  • Schroefmachine met (torx) bitje
  • Afkortzaag (handzaag kan ook)
  • Iets om te meten: duimstok, liniaal of rolmaat
  • Potlood
  • Vuurplaats circa 120 cm breed (leg eventueel een laag zand neer om tegels of gras te beschermen)

Materiaal

  • Pak van 12 panlatten van 22x31 mm en 270 cm lang.
  • Doosje (torx) schroeven 40x4,5 mm 150 stuks (gaan lang niet allemaal op)
  • Vijf oude Volkskranten

Werkwijze

1

Teken de afmetingen op het 12 pak en zaag met de handzaag of de afkortzaag in de juiste lengten. Afwijkingen van 1 tot 5 mm zijn niet erg.

De rode latjes blijven over. Dit zijn je hulplatjes. Je kunt ze gebruiken om mee af te tekenen. Vaak wordt een (31mm) of twee keer de breedte (62 mm) als afstand tussen 2 latjes gebruikt.

2

Gebruik de hulplatjes om de afstanden (62mm) te bepalen en schroefdelen A en D vast en maak zo deel 1A. Heraal dit voor deel 1B. Als het hout een beetje splijt is dat niet erg. Let goed op de dikke en de dunne kant van de latjes en of ze kloppen met de tekening.

3

Plaats delen 1A en 1G in spiegelbeeld tegenover elkaar op 2 latjesdikte (62 mm) afstand.

4

Voeg 8 latjes D toe zoals op de tekening. Plaats ze steeds gecentreerd met het midden van het werk. De onderste twee latjes vallen een smalle breedte van een latje (22 mm) naar binnen.

5

Plaats de 4 horizontale C-latjes vanaf 36 cm van de bovenkant van het werk. Houd als onderlinge afstand 2 keer de latbreedte (62 mm) aan. Fixeer de onderkant van de diagonale B-latjes in het op een na bovenste deel van het voetstuk. Het B-latje raakt het bovenste C-latje op circa 40 mm van het uiteinde van het C-latje.

6

Schroef de 8 B-latjes zoals op de tekening tegen de buitenkant van de 4 verticale en diagonale latten aan.

7 

Plaats de 4 A-latjes gekruist door de 4 verticale latjes heen en schroef ze vast.

8

Steek de bovenkant van de overgebleven 4 A-latjes op circa 120 mm door de in stap 7 geplaatste latjes. Schroef de onderkant van de A-latjes iets boven de onderkant van de al aanwezige V-vorm voorzichtig vast.

9

Plaats de 16 E- en de 4 C-latjes. Maak circa 10 rollen van de 5 kranten en steek ze gekruist door de openingen in het werk. Zie foto.

Plaats het werk op een vuurplaats. Controleer of het veilig staat en steek de onderste kranten aan. Voeg de overgebleven latjes toe als extra brandstof.

Je kunt de tekening zo precies mogelijk volgen. Maar het is ook leuk om je eigen variaties te bedenken.

Volg ons