FOTOSERIE FORMATIE IN BEELD

Van de revolutie
naar de blusdeken

Nooit eerder zagen we Mark Rutte zo eenzaam en uit het lood geslagen als in de nacht van het ‘positie Omtzigt: functie elders’-debat. Vijf dagen later keerde het leven in de VVD-leider terug. Freek van den Bergh, politiek fotograaf van de Volkskrant, legde de opmerkelijke transformatie op het Binnenhof vast voor de geschiedenis.

Het opstandige deel van de Tweede Kamer zal het zich anders hebben voorgesteld: wat begon met het wegsturen van de minister-president, eindigde binnen een week met de rentree van Herman Tjeenk Willink, de blusdeken van het Binnenhof. Met alle begrip voor uw revolutie, maar gelieve hier niet op het gras te lopen.

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Zagen we Mark Rutte ooit eerder zo uit het lood geslagen als op donderdag 1 april, voor en tijdens het debat waarin hij zijn spel met de waarheid moest zien uit te leggen? Freek van den Bergh, politiek fotograaf voor de Volkskrant, stond er bovenop en zag daarna door zijn lens hoe de transformatie zich voltrok.

Eenzamer dan in die nacht oogde de premier nog nooit. Vijf dagen later, in de Rooksalon, was binnenskamers het woord ‘Herman’ al gevallen en keerde het leven in Mark Rutte terug.

Van den Berghs camera zwenkte naar Khadija Arib, die op haar laatste dag als Kamervoorzitter nog net Tjeenk Willink naar binnen kon geleiden. Maar voor haar lot kon hij toen al niets meer betekenen.

Demissionair premier  Rutte staat de pers woord, op weg naar het debat over de gelekte stukken van de verkenners.

Demissionair premier Rutte blijft tijdens het debat stellig herhalen dat hij zich niet kan herinneren of het functioneren van Omtzigt ter sprake was gekomen in zijn gesprek met de verkenners.

Sigrid Kaag (D66) in gesprek met Mark Rutte en Sophie Hermans (VVD) tijdens de schorsing van het debat.

Nachtelijk overleg tussen Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Jesse Klaver (GL).

Sigrid Kaag en Mark Rutte in de Rooksalon van de Tweede Kamer. Tijdens de bijeenkomst wordt een profielschets gemaakt voor een informateur.

Sigrid Kaag en Mark Rutte voor aanvang van het debat over het aanwijzen van de informateur.

Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt informateur Herman Tjeenk Willink in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer.

Volg ons