FOTOSERIE ALLEENSTAANDE VADER

Vader en dochter in hun zelfgemaakte paradijs

Hans Theys is bewust alleenstaande vader. Fotograaf Pauline Niks legde het kinderparadijs vast dat hij voor zijn dochter heeft geschapen.

Alleenstaande moeders zijn bijna net zo oud als de mensheid, tegenwoordig heb je er veel die bewust alleen aan het moederschap beginnen omdat ze vinden dat vaders prima gemist kunnen worden. Alleenstaande vaders waren eeuwenlang flink wat zeldzamer. Meestal waren zulke vaders door het lot alleen met hun kinderen achtergebleven en op zoek naar nieuwe moeders, al was het maar omdat ze in tijden leefden waarin werd aangenomen dat mannen voor vele opvoedkundige taken ongeschikt waren.

Het archetype van zo’n klassieke alleenstaande vader is Baron von Trapp uit The Sound Of Music. Aan het begin van de film staat hij er nog alleen voor, aan het eind niet meer. The Sound Of Music is 56 jaar oud, maar in de BBC-serie Single Father uit 2010 gaat het niet veel anders. De moeder is verongelukt, in de loop van de serie ontstaat een romance tussen haar beste vriendin en de achtergebleven vader.

De vader die ervoor kiest een kind alleen op te voeden omdat hij alles wat daarbij komt kijken in zijn eentje aandurft en leuk vindt, komt er in de populaire cultuur nog steeds bekaaid vanaf. In de reëel bestaande wereld heb je zulke vaders wel, ze zijn daar zelfs met steeds meer. De Belgische vader Hans Theys (kunstcriticus, curator, docent en schrijver) voedt zijn dochter Oona (2013) vijf dagen per week alleen op, in het weekend gaat Oona naar haar moeder, die kunstenaar is.

Kinderparadijs

Dat deze vader voor zijn dochter een waar kinderparadijs heeft geschapen, ontdekte fotograaf Pauline Niks bij toeval. In de coronatijd verbleef zij maandenlang in een omgebouwde caravan in de Vlaamse Ardennen. De enige mensen die zij in die tijd veel zag waren Hans en Oona. Eerst kwam Oona bij haar in de caravan logeren en begon de fotograaf met het maken van kiekjes met haar telefoon. Later leidde Oona haar ‘een soort klein kleurig kasteel te midden van grijze dorpshuizen’ binnen. ‘Pippi Langkous-achtig’, is het adjectief wat Niks voor het interieur gebruikt. Het resulteerde in een serie prachtige beelden van een vader en een dochter die veel tijd met elkaar door brengen en bijna alles samendoen.

Hans Theys schreef afgelopen jaar de roman De Genade, die onlangs in Nederland uitkwam bij Lebowski. Pauline Niks: ‘Toen we het hadden over vaderschap, waar zijn boek grotendeels over gaat, bedacht ik ineens dat ik precies dat had vastgelegd.’