FOTOSERIE

Zo sprookjesachtig is het leven van de berggorilla niet

De fotografen die dit jaar Wildlife Photographer of the Year werden, schoten betoverend beeld dat tegelijkertijd het treurige lot van veel dieren toont. 

De bekendmaking van de Wildlife Photographer of the Year – dinsdag verkozen uit meer dan 50 duizend ­inzendingen – is altijd een ervaring die gemengde gevoelens losmaakt. De toeschouwer kan rekenen op betoverende beelden, soms mooier dan de natuur zelf. Evengoed is er de spanning tussen de poëtische esthetiek en de prozaïscher werkelijkheid achter die beelden.

Natuurfotografie anno nu gaat onvermijdelijk niet alleen over de wonderen der natuur, die verhaalt ook over ‘een wereld onder druk’, zoals de organisatie het noemt. Je kunt in blinde bewondering staan voor het prijswinnende portret van een berggorilla die met verzaligd gesloten ogen lijkt te genieten van een douche in de hete bergen van Bwindi, in Oeganda. Maar zo sprookjesachtig is het bestaan van de berggorilla niet. Fotograaf Majed Ali, die het portret maakte, zegt het al in zijn bijschrift. De gorillasoort wordt bedreigd vanwege aantasting van zijn leefgebied, ziektes, stroperij en andere menselijke activiteiten.

Ander winnend beeld is van de Australische fotojournalist Adam Oswell. Olifant in de kamer, zoals de titel luidt, dekt aardig het verborgen leed achter het bestaan van deze dieren in Azië. In Thailand leven inmiddels meer olifanten in gevangenschap dan in het wild. Dit jonge dier dient onder water zijn kunstjes te doen. Volgens de organisatoren heeft dat een ‘educatief’ doel en betreft het een goede training voor de olifant. Bezorgde beschermers zien er juist dieronterende exploitatie van ­onnatuurlijk gedrag in. Door corona zakte het toerisme fors in en zitten opvangcentra vol met afgedankte dieren.

Wie er oog voor heeft, ziet er een gelijkenis in met olifant Hansken, die vier eeuwen geleden door Rembrandt met houtskool werd vastgelegd. Beiden ­gevangen in een eender lot en een zelfde beeld. De lijn tussen schoonheid en tragiek tekent eeuwen van mens en natuur.