FOTOSERIE THE AMERIGUNS

Niet het wapen is dodelijk maar de gebruiker, zegt de Amerikaan altijd

Amerikanen spreken vooral in clichés over hun wapenbezit, blijkt uit de teksten in The Ameriguns van fotograaf Gabriele Galimberti. In de beelden zelf moet je de opwinding proeven.

Zoals anderen postzegels of modeltreintjes verzamelen, zo beginnen sommige Amerikanen een vuurwapencollectie – het eerste wapen kregen ze van hun vader, het tweede kopen ze er zelf bij, en op het moment dat ze inzien dat wat ontbreekt belangrijker is dan wat ze hebben, is de verzamelaar geboren. Daarmee leveren ze een meer dan gemiddelde bijdrage aan het totale Amerikaanse civiele vuurwapenbezit van zo’n 440 miljoen stuks, ongeveer 1,3 per persoon.

Deze obsessie heeft de Italiaanse fotograaf Gabriele Galimberti vastgelegd in het boek The Ameriguns, waarin hij tientallen Amerikanen toont te midden van hun uitgestalde waar. Fascinerende overkill. Helaas hebben ze het weinig over de apparaten zelf, deze immorele wonderen van techniek, of over de opwinding die daarbij hoort. In de stukjes hoor je vooral de clichés en misvattingen die je altijd hoort als Amerikanen hun wapenbezit verdedigen: niet het wapen is dodelijk maar de persoon die het gebruikt, hoe meer mensen met wapens hoe beter, en gelukkig zijn er regels om ze uit handen van de verkeerde mensen te houden.

(Dat die regels niet werken, bleek vorige week weer in Indianapolis, waar een 19-jarige jongen acht mensen doodschoot. Vorig jaar had de politie nog een geweer van hem afgepakt wegens mentale problemen. Maar een paar maanden daarna kocht de jongen zonder problemen de twee semi-automatische geweren waarmee hij donderdag zijn ex-collega’s in een sorteercentrum vermoordde.)

Maar goed, hoe meer wapens in één hand hoe beter – de collectioneur zal ze nooit allemaal tegelijk kunnen gebruiken.

Galimberti legde in een eerder boek op een vergelijkbare manier kinderen vast tussen hun speelgoed. The Ameriguns is daarop een logisch vervolg, zoals bijvoorbeeld te zien is aan Torrell Jasper (alias Black Rambo) bij zijn zwembad in Louisiana. Het enige verschil is dat fabrikanten van kinderspeelgoed aansprakelijk zijn voor de onbedoelde schade die ze veroorzaken. Vuurwapenfabrikanten niet. De schade is de bedoeling.

Torrell Jasper oftewel Black Rambo uit Schiever, Louisiana, toont zich elke dag aan zijn 600 duizend volgers op Instagram met een van zijn wapens. Iedereen moet een wapen kunnen hanteren, vindt hij, alleen een bazooka beveelt hij niet aan.

Volg ons