FOTOSERIE Tegelwijsheden

Steven de Peven blaast nieuw leven in de traditie van de tegeltjeswijsheid

Is iets een wijsheid als het op een tegeltje staat? De Belgische kunstenaar Steven de Peven blaast op zijn manier nieuw leven in de traditie van de tegeltjeswijsheid.

FOTOSERIE Tegelwijsheden

Steven de Peven blaast nieuw leven in de traditie van de tegeltjeswijsheid

Is iets een wijsheid als het op een tegeltje staat? De Belgische kunstenaar Steven de Peven blaast op zijn manier nieuw leven in de traditie van de tegeltjeswijsheid.

Als we allemaal eerste viool willen spelen dan krijgen we nooit een orkest. Toch? Want iedereen moet zijn plaats kennen willen we kunnen samenwerken, of zoiets. Dit type spitsvondigheid (gevonden door ‘beste tegelwijsheden’ te googelen) wordt ook wel ‘tegelwijsheid‘ genoemd en je hebt er niet perse een tegeltje voor nodig, maar het helpt. Dan krijgt die zogenaamde wijsheid vanzelf het gewenste huis-tuin-en keuken-effect.

Het is duidelijk dat kunstenaar Steven van Hulle (artiestennaam Steven de Peven) met zijn tegelserie werkt in een lange Hollandse traditie, zoals u hier kunt zien. Hij woont in Bergen aan Zee, vlak bij kunstenaarsdorp Bergen, waar ze hem wel kennen van zijn kleine, milde interventies. Zoals de borden die hij strategisch in het landschap plaatst met teksten als ‘Die helm van je vrouw kan echt niet’ en ‘Mooi uitzicht, alleen jammer van dit lelijke bordje’.

En in deze coronatijd heeft de kunstenaar zijn ingrepen van het openbare leven naar de huiselijke omgeving verplaatst. Hij maakt tegeltjes met tegelwijsheden, waarbij hij een nieuwe draai geeft aan dit wat versleten begrip. ‘Soms zit het mee soms zit het tegel’, ‘Beter een goede buur dan een verre tegel’ en, onze favoriet: ‘Het leven is een feest, je moet alleen zelf de tegels ophangen’.

De stijl is, voorzichtig uitgedrukt, informeel, in de zin dat het tegeltjes uit een sloopcontainer lijken, die met viltstift beschreven zijn. Wijsheden die geen wijsheden zijn (of wel) en die niet zorgvuldig voor de eeuwigheid zijn opgeschreven, maar in de haast zijn neergekalkt. Metategeltjes eigenlijk, die ons wijzen op het belang van creativiteit en vrolijke anarchie, om ons door het leven te slaan. En daarmee toch een zekere wijsheid uitdragen, die je zelfs tegelwijsheid zou kunnen noemen.

Om met Steven de Peven te spreken: ‘Een dag niet getegeld is een dag niet geleefd.’

En nu allemaal optegelen.

Steven van Hulle (beter bekend als Steven de Peven, Leuven, 1974) is niet alleen veelzijdig (conceptueel) kunstenaar, maar ook muzikant en dj. Hij maakte ook onderdeel uit van het muziekduo Rednose Distrikt. In 2010 organiseerde hij in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond het ‘Aanwijsstokjesmuseum’.

Ga voor meer informatie (en meer tegeltjes) naar destevendepevenclub.nl

Informatie én tegeltjes: destevendepevenclub.nl