FOTOSERIE LOS CHILANGOS

Schijn bedriegt, deze bendeleden blijven juist op het rechte pad

De leden van de fietsclub Los Chilangos zien er vervaarlijk uit, maar doen geen vlieg kwaad. Fotograaf Jeoffrey Guillemard volgt ze al jaren. Op zondag fietsen ze op hun lowriders door het autovrij gemaakte centrum van Mexico-Stad.

In alles lijken ze op wat ze niet zijn: gevaarlijke jongens (en enkele gevaarlijke meisjes). De mannen en vrouwen van de lowrider-fietsclub Los Chilangos in Mexico-Stad hebben het uiterlijk van bendeleden, van pandilleros, cholos. Hun gezichten en lichamen zijn bedekt met tatoeages, ze dragen glimmende kettingen, hun baseballpetjes en bandana’s zitten laag op hun gemillimeterde koppen, hun zwarte shirts zijn drie maten te groot. Zelfs hun customized fietsen met de hoge sturen en lage zadels komen rechtstreeks uit de Mexicaanse bendecultuur in Los Angeles, Californië.

Maar schijn bedriegt en dat is in dit geval precies de bedoeling. De leden van Los Chilangos, vernoemd naar de inwoners van Mexico-Stad, omarmen de cultuur van de bendes – de kleding, de muziek, de rides – maar verwerpen het bendeleven zelf. Zoals een criminele familie leeft volgens een code, zo kennen de Chilangos hun regels om op het rechte pad te blijven: geen drugs, geen drank, respect voor vrouwen. Respect, punt.

‘Ze weten’, zegt de Franse fotograaf Jeoffrey Guillemard die Los Chilangos al vier jaar volgt, ‘dat ze altijd als slecht worden gezien, wat ze ook doen.’ In plaats van hun afkomst te verloochenen, geven ze trots een draai aan hun imago. Zo was althans het idee van Fernando, Devanny en Suaveman, die in 2016 de regels bedachten en een alternatief introduceerden voor jongeren uit gevaarlijke buitenwijken van Mexico-Stad.

Fernando leefde ooit een ander leven in Californië. Hij spreekt er niet graag over. Nu is hij de beste vader die Devanny zich kan wensen voor haar vier kinderen. Zij bekeerde zich tot de Chilangos-cultuur toen ze hem leerde kennen. Suaveman dankt zijn naam – zachte man – aan zijn zachte karakter en zijn extra kilo’s die hem een zachte huid geven. Wanneer hij niet met de Chilangos op zijn lowrider cruist, trimt hij huisdieren in zijn kapperszaak.

Op zondagen maakt Mexico-Stad delen van het centrum autovrij zodat fietsers ruim baan hebben. Tussen de yuppen uit de hippe wijken fietsen daar ook Los Chilangos, ogenschijnlijk ruwe types, maar eigenlijk hartstikke aaibaar. Wie maar wil, mag met ze op de foto.