FOTOSERIE ALZHEIMER

Samen en helemaal alleen

Els en Louis zijn ruim vijftig jaar getrouwd als zij alzheimer krijgt. Fotograaf Bernadet de Prins volgt het paar vijf jaar lang met haar camera en ziet vervreemding, wanhoop én liefde.

Els is 77 als ze langzaam de weg kwijtraakt. Fotograaf Bernadet de Prins kent haar dan al veertig jaar als de goedlachse moeder van een jeugdvriendin. Om het glijdende proces van alzheimer van nabij te volgen, vraagt ze Els en haar man Louis of ze hen de komende jaren tweewekelijks mag fotograferen. Dat mag.

Het eerste jaar redt het echtpaar zich goed in het huis waar ze al ruim vijftig jaar wonen. Als voormalig directeur van de Daf-fabriek weet Louis van aanpakken. De fotograaf ziet hoe hij met engelengeduld en liefde zijn vrouw verzorgt en wegwijs probeert te maken in een wereld die ze niet meer begrijpt. Maar zodra het onverantwoord wordt om Els even alleen thuis te laten, en zij de hulp afwijst die Louis een paar keer per week inhuurt om even iets voor zichzelf te kunnen doen, moet hij een ingrijpend besluit nemen. Hij verkoopt de woning waar hun drie kinderen zijn geboren en verhuist met zijn vrouw naar een all inclusive serviceappartement. Hij hoeft niet meer te koken en zelfs het toiletpapier wordt geregeld.

De verhuizing die verlichting en rust moet brengen, luidt een nieuw drama in. ‘Je hebt mijn huis onder mijn kont verkocht’, bijt Els haar man toe. Haar woede en verdriet zullen niet verdwijnen. Louis kan haar agressie na verloop van tijd niet meer aan en ziet geen andere uitweg dan in de buurt een kamer voor zichzelf te huren. Voor het eerst in zijn leven woont hij alleen. Elke dag gaat hij naar Els toe en sluipt na het eten stilletjes weg. In een zeldzaam geworden uiting van affectie neemt Els op een dag zijn kin in haar handen en zegt: ‘Wat ben je mooi.’

Louis had gehoopt dat de fotograaf een uitgever bereid zou vinden Els’ ziekteverloop in boekvorm uit te brengen. Dat is niet gelukt. Ook deze publicatie maakt hij niet meer mee. Louis is kortgeleden overleden, vijf jaar na zijn vrouw.

Volg ons