FOTOSERIE RATTLESNAKE ROUNDUP

Ratelslangen kijken, villen en de mooiste uitkiezen

Het ratelslangenfestival in Texas is een hit onder dagjesmensen. 5.000 pond aan slangen verlaat het festival niet levend.

Het typische van de slang is dat kinderen hem vaak ‘favoriete’ en ‘minst favoriete dier’ noemen. Het typische van de jaarlijkse Rattlesnake Roundup in Sweetwater, Texas, is dat het evenement zowel ongeschikt is voor mensen die van ratelslangen gruwen als voor mensen die ratelslangen een warm hart toedragen.

De eerste categorie vindt het kijken naar foto’s ervan al een opgave. De tweede categorie constateert al jaren dat er sprake is van reptielenmishandeling, en dat het evenement een aanslag is op Texas’ ratelslangenpopulatie.

Toch is dit gebeuren al sinds 1958 onverminderd populair. Gemiddeld dertigduizend dagjesmensen komen er speciaal voor naar Sweetwater. Zelfs in het midden van een pandemie liep het storm. Deze foto’s zijn van vorige maand.

‘Rattlesnake Roundup’ laat zich vrij vertalen als ‘ratelslangenfestival’. Het festival van Sweetwater in Texas is het grootste van de VS, maar bepaald niet het enige. Vergelijkbare slangenevenementen worden georganiseerd in andere rurale gemeenten in het middenwesten en zuiden van de VS.

Duizenden ratelslangen worden daar levend tentoongesteld. Onder begeleiding van lokale schoonheidskoninginnen kiezen bezoekers de mooiste exemplaren uit. Op veel plekken worden flink wat ratelslangen onthoofd en gevild. In Sweetwater verlaat gemiddeld 5.000 pond aan slangen de Rattlesnake Roundup niet levend.

Waar veel slangenfestivals worden gehouden, zijn dierenactivisten over het algemeen niet talrijk. Toch is er onder druk van tegenstanders de laatste decennia het nodige veranderd. Op veel festivals worden geen slangen meer gedood. In Penssylvania, waar Joe Biden afgelopen november nipt won van Donald Trump, moeten alle slangen na afloop van de round-ups in de natuur worden teruggezet.

Globaal is de regel: hoe meer mensen ergens Democratisch stemmen, hoe groter de kans dat je als ratelslang een Rattlesnake Round-up levend kunt verlaten.

Volg ons