Fotoserie looprichtingen

Plakpijlen uit het Covidium

In heel Nederland wordt wat afgeplakt om ‘veilige tracés’ te creëren. Voor fotograaf Marcel van den Bergh een bron van inspiratie.

  • Nijmegen

  • Breda

Over de fysieke, psychische en financiële sporen die het coronatijdperk in onze samenleving zal achterlaten, kunnen we slechts speculeren – dat er veel sporen van tape zullen achterblijven op onze openbare vloeren, is wel zeker. Er zijn geen betrouwbare statistieken over de hoeveelheden tape die de afgelopen twaalf maanden zijn gebruikt om ‘veilige tracés’ mee te markeren in supermarkten, scholen, ziekenhuizen, gemeentehuizen, musea en sporthallen en waar al niet meer. Maar samen vullen ze flink wat filialen van de Karwei, de Kwantum en de Praxis.

Elders in Europa werd ook geplakt om mensen met veilige routes te beschermen tegen andermans aerosolen. Wie alle plakpijlen op Europese vloeren achter elkaar legt, is de aarde zo een keer rond, of misschien wel twee keer, of misschien wel drie keer. Het is moeilijk te geloven dat zo veel plakpijlen zich in het Postcovidium nog laten verwijderen. Wie weet slagen Nederlanders en Denen er straks nog in hun ziekenhuizen van plakpijlen te ontdoen, zuidelijker en oostelijker in Europa gaat dat zeker lastiger worden.

Utrecht

Het kan niet anders of allerhande gebouwen zullen in de toekomst met tape en al ten onder gaan – en door archeologen in een nog verdere toekomst met tape en al worden opgegraven. Die archeologen zijn niet te benijden, want die zullen zich gaan afvragen: wat betekenen al die pijlen op die vloeren?

Ja wat precies? Naar de logica achter plakroutes was het zelfs in de tijd dat de pijlen werden aangebracht soms al zoeken. Wie weet zullen archeologen van de toekomst vermoeden dat er een verband was tussen die pijlen en een epidemie die rond het jaar 2020 in de hele wereld huishield. Wie weet lanceert er eentje de hypothese dat die pijlen deel uitmaakten van een soort semiwetenschappelijk ritueel waarmee mensen rond het jaar 2020 onheil trachtten te bezweren. Je kunt beweren dat er voor die hypothese nog wat te zeggen is ook.

Kijk naar deze prachtige beelden van fotograaf Marcel van den Bergh en stel u voor dat u een archeoloog bent die in het jaar 2900 een monumentaal gebouw heeft opgegraven en op de vloer pijlen van geel tape aantreft: wat zou uw eerste gedachte zijn?

  • Uden

  • Megen

Volg ons