Herontdekking van Nederland

Op reis naar het nieuwste stukje Nederland

Voor bijzondere reiservaringen hoef je niet te vliegen of ver te rijden. Voor de streekgidsen van de Herontdekking van Nederland gaan we op zoek naar het buitenlandgevoel in Nederland. In Flevoland varen we met een tweemaster naar het nieuwste eiland van Nederland. 

Wie vanaf de kleine aanleghaven de Marker Wadden inwandelt, wordt al snel getrakteerd op een oorverdovend kwetterconcert. Niks stille natuur. Hier krijsen visdieven en kokmeeuwen door elkaar heen. Vanuit het riet klinken de lokroepen van baardmannetjes en kleine karekieten. Kluten struinen al tetterend door het ondiepe water, op zoek naar een middagmaal.

Dit kleine vogelparadijs is een van Nederlands nieuwste natuurgebieden – net als de rest van Flevoland ontworpen aan de tekentafel. In 2016 begon men zo’n negen kilometer voor de oevers van Lelystad met slib en zand een archipel op te spuiten. Doel: een boost geven aan de biodiversiteit van het Markermeer. Want daarmee is het niet goed gesteld sinds de Houtribdijk in 1976 het Markermeer van het IJsselmeer heeft afgesloten. Het water werd troebel en daardoor slecht leefbaar voor vissen en vogels. De Marker Wadden moeten daar verandering in brengen door het slib vast te houden en tegelijkertijd een aantrekkelijke broedplaats voor vogels te vormen.

Nu, vijf jaar na de oplevering van het eerste eiland, is er reden tot optimisme: er zijn al 189 soorten vogels geteld op de Marker Wadden.

Ook mensen mogen sinds 2018 één van de vijf eilanden bezoeken. In zo’n drie kwartier brengt de ruim veertig meter lange tweemaster Abel Tasman je vanuit Lelystad naar de Marker Wadden.

De Herontdekking van Nederland

Nu we minder de wereld over kunnen of willen vliegen, herontdekken we Nederland als avontuurlijk vakantieland. In interactieve reisgidsen per streek vind je tips voor activiteiten, accommodaties en horeca. Bekijk de special hier.

Melinda Ruseler, vrijwillige boswachter bij Natuurmonumenten, neemt ons mee op een wandeling over het eiland, dat knalgeel kleurt door de volop bloeiende moerasandijvie. Dit was een van de eerste planten die op de Marker Wadden verscheen. Ook wilgen wisten de eilanden al snel te vinden, maar die worden onverbiddelijk door Ruseler en haar collega’s uit de grond gerukt. ‘Anders groeit het hier binnen de kortste keren helemaal dicht en broedt er geen vogel meer.’

Daar hoeven nu geen zorgen over te zijn. Voor vogelaars zijn de Marker Wadden een waar walhalla. Overal om je heen zie je dieren langsvliegen of rondwaggelen. Zeldzame soorten zoals de lachstern en de ijseend hebben op de eilanden gebroed – al hebben wij niet het geluk die te spotten.

Wie genoeg heeft van vogels kijken kan terecht bij het paviljoen met uitzicht over honderden meters verlaten strand. Of neem een duik in het water. Midden in Nederland voelt het gebied als een verlaten Waddeneiland.

Het is mogelijk om op de Marker Wadden te overnachten. Landal faciliteert een aantal vakantiehuisjes. Geïnteresseerden moeten echter ver vooruit boeken. Deze zomer zitten de huisjes al vol. Nog niet door veel mensen ontdekt is het kleine trekkersveld, dat plaats biedt aan tien tenten. Wie met een eigen boot het eiland bezoekt, mag maximaal drie nachten aanmeren in de haven.

Tweemaal daags vertrekt van vrijdag tot en met maandag (en soms op donderdagen) vanaf Lelystad een veerboot naar de Marker Wadden. Reserveren kan via Natuurmonumenten.nl

Volg ons