FOTOSERIE BOB DYLAN 

Zestig jaar in de schijnwerpers, maar Bob Dylan blijft een mysterie

De eerste popzanger die de Nobelprijs voor Literatuur won, vierde maandag zijn verjaardag. De 80-jarige Dylan blijft ook na zestig jaar in de schijnwerpers een mysterie.

Maandag vierde Bob Dylan zijn 80ste verjaardag. Of liever gezegd zijn fans over de hele wereld vierden het. Hoe en of de in 2016 met de Nobelprijs voor Literatuur gelauwerde Dylan het zelf vierde is onduidelijk. Zoals het naar zoveel rond zijn persoon gissen blijft. De bibliotheek met Dylan-literatuur is sinds zijn vorige verjaardag weer een metertje gegroeid met vooral aangevulde en verbeterde biografieën die de jarige opnieuw niet zal lezen.

Hij weet het allemaal vast nog wel. Hoe hij zestig jaar geleden naar New York kwam, en zijn eerste plaat opnam. En anders zijn er de foto’s nog. Van de folkie die protestzanger werd. De eerste witte man die in liedjes expliciet een vuist maakte tegen racisme met liedjes over de vermoorde Emmett Till en Hattie Carroll, jarenlang voordat we het over hashtag BLM en Black Lives Matter hadden.

Of van Dylan die ging rocken, wat hem in 1966 aanvankelijk duur kwam te staan. ‘Judas’ werd er naar hem geroepen, maar Dylan trok zich nooit wat van zijn publiek aan.

Ook niet als hij bespot werd – toen hij zich in 1979 als ‘born-again christian’ manifesteerde, of in 1997 optrad voor de Paus.

Dylan luistert naar niemand, zo lijkt het. Op veel foto’s oogt hij als de buitenstaander die hij ook is. We weten al jaren niet wat hem echt drijft, behalve de wens zoveel mogelijk op te treden wat hij sinds 1988 met zijn Never Ending Tour ook doet, meer dan honderd keer per jaar.

Tot maart vorig jaar dan. ‘Bob verveelt zich’, was het laatste dat we over hem vernamen. Wat heeft hij maandag gedaan? Naar zijn oude werk luistert hij nooit. Wellicht heeft hij een plaatje gedraaid van John Lee Hooker, Stan Getz, Elvis of een van zijn andere helden waar hij op zijn laatste meesterwerk Murder Most Foul naar verwijst. En nam hij er een goed glas van zijn eigen Heaven’s Door Tennessee Bourbon bij.

Volg ons