Herontdekking van Nederland

Het krioelt van het leven onderwater in Zeeland

Voor bijzondere reiservaringen hoef je niet te vliegen of ver te rijden. Voor de streekgidsen van de Herontdekking van Nederland gaan we op zoek naar het buitenlandgevoel in Nederland. In Zeeland snorkelen we in kraakhelder water. 

Kijkend over de rand van de grote rubberboot kun je de bodem, 3 meter onder het wateroppervlakte, goed zien. Het water hier is kraakhelder. Oorkwalletjes dansen aan de oppervlakte en een stukje verderop steekt een zeehond zijn kop boven water.

Dat je in Zeeland uitstekend kunt snorkelen, verbaast de deelnemers van de snorkelsafari keer op keer, vertelt Leendert Verbiest van duikcentrum De Witte Boulevard in Renesse.

De Herontdekking van Nederland

Nu we minder de wereld over kunnen of willen vliegen, herontdekken we Nederland als avontuurlijk vakantieland. In interactieve reisgidsen per streek vind je tips voor activiteiten, accommodaties en horeca. Bekijk de special hier.

Nadat de boot heeft aangelegd in een baai, krijgen alle snorkelaars hun snorkelset en een korte instructie. Even later drijft iedereen gemoedelijk op zijn buik. Soms klinkt er een kreet door een snorkelpijpje als iemand iets bijzonders ontdekt. Tussen het wier in paarse, rode en gele tinten en de enorme oesters die goudkleurig oplichten in het heldere water zijn bijvoorbeeld doorzichtige zeedruiven en zakpijpen, stekelige zeeappels of felgekleurde zeesponzen te zien.

Verbiest is een duiker. Omdat hij een groter publiek wil laten kennismaken met de bijzondere onderwaterwereld van Zeeland, organiseert hij nu ook snorkeltrips, vooral in de Grevelingen, een voormalige zeearm van de Noordzee, tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Door de toevoer van zeewater via de Brouwersdam, is dit een zoutwatermeer, het grootste in Europa. Het water achter de Grevelingendam kent geen getijden waardoor het onderwaterleven profiteert van deze rustige omstandigheden. ‘Het is een andere kant van Zeeland’, zegt Verbiest. ‘Wie op het strand in het troebele Noordzeewater staat en zijn voeten niet meer ziet, verwacht niet dat het water even verderop zo helder en vol leven is.’

De kleur is anders dan in mediterrane gebieden, maar eigenlijk water is het schoner. ‘Er zit meer voedsel in voor het zeeleven en er drijft minder plastic rond’, zegt Verbiest. Wie op zoek is naar regenboogvissen in blauw water komt bedrogen uit, maar snorkelen in Zeeland is op een andere manier bijzonder en ontspannend. Verbiest: ‘Het is vooral genieten van het kleine leven, en daar krioelt het van.’

Meer informatie: Duikcentrum De Witte Boulevard

Volg ons