FOTOSERIE VRACHTWAGENCHAUFFEURS

Langs de snelweg gezellig meekijken naar het Journaal in Slowakije en Roemenië

Op de West-Europese snelwegen wemelt het van vrachtwagens uit het oosten. De Vlaamse fotograaf Boris Vermeersch dook in de wereld van vreemde etensluchtjes, rooksessies en rare tv-programma’s.

Wie de etensluchten op- snuift in de buurt van vrachtwagens met landco- des als RO, BG, PL, SK, UA, LV en LT op hun nummerborden, kan zich in plaats van op een parkeerplaats langs een Nederlandse snelweg in de buitenwijk van een Oost-Europese provinciestad wanen. Flink wat chauffeurs eten in hun cabines wat hun echtgenotes twintig of dertig uur eerder hebben bereid in keukentjes op negenhoog in wijken vol Plattenbau.

Rooksessies tussen de vrachtwagens vormen tweeduizend kilometer van huis vaak het equivalent van rooksessies voor de ingang van betonnen flats. ’s Avonds kun je in de buurt van cabines het Roemeense of Slowaakse achtuurjournaal meekijken.

Dankzij de digitale revolutie wensen veel vaders onder de chauffeurs hun kinderen op schermen of schermpjes welterusten. Er zitten vaders bij die hun kinderen op tweeduizend kilometer afstand in hun cabine op een parkeerplaats voor het slapengaan voorlezen.

Al ruim een decennium wemelt het op de snelwegen in West-Europa van de vrachtwagens uit Oost-Europa. Contacten tussen de chauffeurs en de wereld waarin ze hun ladingen afleveren blijven doorgaans minimaal. Deze mannen komen en gaan, minder dan een etmaal nadat ze een land binnenrijden zijn ze er meestal weer weg, stilstaan doen ze alleen op industrieterreinen en parkeerplaatsen. Op die plekken hebben de Oost-Europeanen vaak hun eigen clusters.

De jonge Belgische fotograaf Boris Vermeersch betrad (nog voor de covid-crisis) een wereld waar West-Europeanen zich zelden vertonen en werd daar allerhartelijkst ontvangen. Just in Time doopte hij een reeks beelden die hij omschrijft als een ‘fotografische reflectie op het leven van vrachtwagenchauffeurs’. Elk beeld in deze serie vertelt een verhaal.

Volg ons