Fotoserie Koraal

Koraaltransplantatie moet leiden tot toekomstbestendig superkoraal

Koraal lijdt al decennia zwaar onder klimaatverandering, het verliest z’n betoverende kleur om vervolgens af te sterven. Zal het Australische wetenschappers lukken het tij te keren? 

Dat het niet goed gaat met koraal in de wereld, is geen nieuws. Hoe het te redden valt wel. Australische wetenschappers werken aan experimenten die misschien de oplossing kunnen zijn voor het Great Barrier Rif, het grootste koraalrif ter wereld, in de Koraalzee voor de noordoostkust van Australië.

Het koraal, al decennia op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, heeft zwaar te lijden onder klimaatverandering en andere hedendaagse problemen. Het verbleekt, onder meer door stijging van de temperatuur van het zeewater. Door hogere uitstoot van CO2 veranderde ook de zuurgraad van het water. Het gevolg: het steenkoraal verliest z’n betoverende kleur.

In 2020 was de verbleking, de derde keer in vijf jaar, bij het Great Barrier Rif voorlopig op z’n hevigst, toen het de hele zuidkust trof. Het bleken van koraal is een aanwijzing voor ziekte, en leidt meestal tot het afsterven van het koraal.

Behalve een verlies van natuur ook een economische en maatschappelijke strop: het rif dat toeristen uit de hele wereld trekt, is een inkomstenbron voor 64 duizend inwoners, in totaal goed voor zo’n 6,4 miljard per jaar. Meer dan 300 miljoen mensen zijn daarnaast voor hun bestaan afhankelijk van de ecosystemen waarin het koraal leeft.

Er wordt volop geëxperimenteerd met medicatie. Onder leiding van het Australisch Instituut voor Marinewetenschappen onderzoeken wetenschappers nu nieuwe mogelijkheden om de verbleking aan te pakken. Het instituut opende de Nationale Zee Simulator, een reusachtig laboratorium waar in grote waterbakken de voorspelde effecten als temperatuurstijging en verzuring worden nagebootst. In de bakken liggen panelen met gaasstructuur, die onder lichte stroom worden gezet. Door de impulsen scheidt het koraal zo’n drie tot vijf keer meer dan de normale hoeveelheden calciumcarbonaat af, en dat bevordert de groei van nieuw koraal. Door dat te transplanteren op het oude koraal, hopen de onderzoekers een ‘superkoraal’ te kweken, bestand tegen de toekomst.

De Italiaanse fotograaf Giacomo d’Orlando legde de experimenten in de namaakzee vast in een reportage. Wat hij naar boven haalde, is een ‘Ondergedompeld geweten’, zoals hij zijn reportage betitelde.

Volg ons