PRIJSONTWIKKELING VASTGOED

Huizenprijzen stijgen: hoe ontwikkelt de markt zich in uw regio?

De huizenprijzen stijgen verder, maar de toename gaat steeds minder snel. Reden voor veel huizenbezitters om hun huis nú te koop te zetten, het aanbod stijgt. De Volkskrant zet de cijfers op een rij. 

Huizenprijzen stijgen minder snel in tweede kwartaal

De huizenprijzen stegen in mei nog flink verder, maar in juni was de toename al een stuk minder. Bestaande koopwoningen waren in juni 16,6 procent hoger dan een jaar eerder, in mei was de prijsstijging nog 18,8 procent. Hoewel huizen nog steeds een stuk duurder worden verkocht dan een jaar geleden, zijn de prijzen de laatste maand nauwelijks gestegen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Bekijk hieronder alle ontwikkelingen op de huizenmarkt.

Landelijke ontwikkelingen

Voor de gemiddelde koopwoning werd in 2016 minder dan 250 duizend euro betaald. Sindsdien zijn de prijzen flink opgelopen.

De huizenprijzen stijgen maar dat gaat niet overal even snel. De gemiddelde verkoopprijs kan ook enorm verschillen. De meest actuele cijfers over de huizen worden gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Zij stelt elk kwartaal een overzicht samen van alle woningen waarvoor een verkoopovereenkomst is gesloten, met medewerking van een NVM-makelaar. Hieronder ziet u per regio de gemiddelde verkoopprijs in het laatste kwartaal en hoeveel dit verschilt van dezelfde periode vorig jaar.

  • Stijging huizenprijzen in procenten

  • Gemiddelde prijs woningen

Omdat het na de verkoop nog enkele maanden kan duren tot de overdracht plaatsvindt, laten deze NVM-cijfers de trend eerder zien dan de gegevens van het kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij deze instanties is de verkoopprijs pas na de overdracht bij de notaris bekend. Wel zijn de CBS-gegevens vollediger. Hierin zijn alle verkochte huizen opgenomen, ook die niet verkocht zijn bij een NVM-makelaar. Hierdoor is in deze cijfers ook het totaal aantal verkochte huizen per maand te zien. Kopen minder Nederlanders een nieuw huis nu de prijzen zo snel stijgen?

  • Aantal verkochte huizen

  • Procentuele stijging prijzen

De meeste huizen worden gekocht door kopers tussen de 25 en 35 jaar. De pieken in begin 2021 vallen samen met veranderende regels. Kopers jonger dan 35 hoefden geen overdrachtsbelasting te betalen (normaal is dit 2 procent van de koopsom). Per 1 april 2021 geldt deze vrijstelling alleen nog maar voor woningen tot een bedrag van € 400.000.

De grootste stijgers en dalers

Waar stegen de prijzen het meest, en waar is de prijs van een huis het hoogst? En in welke regio’s neemt de woningprijs juist minder toe dan in de rest van Nederland? Hieronder vindt u de duurste en goedkoopste regio's van Nederland voor huizenkopers.

  • De grootste stijgers

  • De kleinste toename

  • De duurste huizen

  • De goedkoopste huizen

Uw gemeente

Wat kost een huis in Apeldoorn? En hoeveel legt een huizenkoper in Zeewolde gemiddeld op tafel? Elk jaar maakt het CBS in maart bekend voor welk bedrag het gemiddelde huis is verkocht in alle Nederlandse gemeenten. Hieronder kunt u zien wat uw buren in 2021 gemiddeld kregen toen ze hun huis verkochten.

Verder lezen over de woningmarkt

Credits

Illustratie en animatie: Sophia Twigt

Site: Joris Heijkant