PRIJSONTWIKKELING VASTGOED

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?

Voor iedereen die een huis wil kopen, verkopen of gewoon wil weten hoe het op de huizenmarkt gaat, zet de Volkskrant de cijfers op een rij. Hoeveel kosten de huizen in uw gemeente?

Landelijke ontwikkelingen

Voor de gemiddelde koopwoning werd in 2016 minder dan 250 duizend euro betaald. Sindsdien zijn de prijzen flink opgelopen.

De huizenprijzen stijgen maar dat gaat niet overal even snel. De gemiddelde verkoopprijs kan ook enorm verschillen. De meest actuele cijfers over de huizen worden gepubliceerd door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Zij stelt elk kwartaal een overzicht samen van alle woningen waarvoor een verkoopovereenkomst is gesloten, met medewerking van een NVM-makelaar. Hieronder ziet u per regio de gemiddelde verkoopprijs in het laatste kwartaal en hoeveel dit verschilt van dezelfde periode vorig jaar.

  • Stijging huizenprijzen in procenten

  • Gemiddelde prijs woningen

Omdat het na de verkoop nog enkele maanden kan duren tot de overdracht plaatsvindt, laten deze NVM-cijfers de trend eerder zien dan de gegevens van het kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij deze instanties is de verkoopprijs pas na de overdracht bij de notaris bekend. Wel zijn de CBS-gegevens vollediger. Hierin zijn alle verkochte huizen opgenomen, ook die niet verkocht zijn bij een NVM-makelaar. Hierdoor is in deze cijfers ook het totaal aantal verkochte huizen per maand te zien. Kopen minder Nederlanders een nieuw huis nu de prijzen zo snel stijgen?

  • Aantal verkochte huizen

  • Procentuele stijging prijzen

De meeste huizen worden gekocht door kopers tussen de 25 en 35 jaar. De pieken in begin 2021 vallen samen met veranderende regels. Kopers jonger dan 35 hoefden geen overdrachtsbelasting te betalen (normaal is dit 2 procent van de koopsom). Per 1 april 2021 geldt deze vrijstelling alleen nog maar voor woningen tot een bedrag van € 400.000.

De grootste stijgers en dalers

Waar stegen de prijzen het meest, en waar is de prijs van een huis het hoogst? En in welke regio’s neemt de woningprijs juist minder toe dan in de rest van Nederland? Hieronder vindt u de duurste en goedkoopste regio's van Nederland voor huizenkopers.

  • De grootste stijgers

  • De kleinste toename

  • De duurste huizen

  • De goedkoopste huizen

Jouw regio

Wat kost een huis in Apeldoorn? En hoeveel legt een huizenkoper in Zeewolde gemiddeld op tafel? Elk jaar maakt het CBS in maart bekend voor welk bedrag het gemiddelde huis is verkocht in alle Nederlandse gemeenten. Hieronder kunt u zien wat uw buren gemiddeld kregen toen ze hun huis verkochten.

Kunnen de prijzen nog verder stijgen?

De huizenmarkt breekt wéér records: niet eerder stonden zo weinig woningen te koop en werden ze zo snel verkocht. Volgens makelaarsvereniging NVM stagneert de doorstroming.

Huizenkopers uit de vier grote steden wijken steeds vaker uit naar kleinere buurgemeenten en regio’s buiten de Randstad. In 2020 kocht 10 procent van de Randstedelijke kopers een woning elders in het land, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2015.

Credits

Illustratie en animatie: Sophia Twigt

Site: Joris Heijkant