FOTOSERIE VERANDEREND LANDSCHAP

Het ongemak over het veranderende (en lang niet altijd even fraaie) landschap

In klein en vol Nederland wordt de strijd om het landschap ‘steeds heftiger’, ziet fotograaf Bert Spiertz. In een serie legt hij vast waar het pijn doet.

Op een van de foto’s die Bert Spiertz maakte is een windmolentje te zien in de tuin van een woning in de Utrechtse polder Rijnenburg: een snoezig gevalletje met groen-witte wieken en rode luiken voor de ramen. Het is nog geen drie turven hoog.

Zolang windmolens van kabouterformaat zijn, maakt niemand zich er druk over; hoogstens dat het getuigt van een zekere wansmaak om zoiets in je voortuin te zetten. Dat wordt andere koek als het om windturbines gaat van honderden meters hoog. Dan loopt iedereen ertegen te hoop.

‘Landschapspijn’, dat is waar de serie van Spiertz over gaat: het ongemak dat mensen voelen als het land verandert door ingrepen van buitenaf. Dat kan de aanleg van een nieuwe woonwijk zijn, een weg of een spoorlijn. De laatste tijd steeds vaker zonneparken en windmolens.

In Nederland, klein en vol, woedt een strijd om het landschap; de krant staat er vol mee. ‘Die wordt steeds heftiger’, zegt Spiertz. In zijn fotoserie legt hij plekken vast waar dat gevecht wordt gevoerd. Zoals in Rijnenburg, waar een Energiepark moet komen. Maar het gebeurt overal: in de Achterhoek, langs het Noordhollandsch kanaal, in de uiterwaarden bij Angeren en langs de A12 bij Zeist.

Met zijn foto’s wil Spiertz vastleggen hoe het landschap er nu bij ligt en wat er aan uitzicht dreigt te verdwijnen. Dat is overigens niet altijd even fraai. Zijn foto’s laten ook zien hoe eentonig het Nederlandse landschap vaak is met zijn rechte sloten, monotone graslanden en saaie maïsakkers.

Het maakt de pijn van de mensen die er wonen niet minder om, zegt Spiertz. ‘Landschap is meer dan een plaatje, het heeft ook emotionele waarde. Mensen kunnen ook gehecht zijn aan een lelijke plek.’ Als fotograaf heeft hij daar geen mening over. ‘Ik laat zien: dit is er. Oordeel zelf.’

Volg ons