Herontdekking van Nederland

Wildspotten op de nachtelijke Veluwe

Voor bijzondere reiservaringen hoef je niet te vliegen of ver te rijden. Voor de streekgidsen van de Herontdekking van Nederland gaan we op zoek naar het buitenlandgevoel in Nederland. Op de Veluwe gaan we in het donker naar het rustgebied van het wild. 

Sommige bezoekers komen al jaren op de Veluwe zonder ooit wild te spotten. Om je kans aanzienlijk te vergroten kun je mee met de boswachter. Een van de bijzondere excursies die Staatsbosbeheer aanbiedt, is de avondwandeling naar de Wildarena Hazenberg op de Veluwe – een hutje ingericht als theater midden in het rustgebied van het wild. ‘Garanties kunnen we nooit geven, maar hier is de kans dat je wild ziet het grootst’, vertelt boswachter Monique Zondag.

Zodra de poorten van het afgesloten rustgebied opengaan, wordt de deelnemer geacht muisstil te zijn. ‘Kijk, verse vossenpoep’, fluistert Zondag. ‘Helemaal wit van de botjes die hij heeft verorberd.’ Overal zijn de wilde zwijnen flink aan het woelen geweest. Het gaat goed met het zwijn op de Veluwe, blijkt ook uit de laatste tellingen waarbij ruim 5.000 zwijnen zijn geteld. Op het wandelpaadje staan ook flinke pootafdrukken van edelherten. Het bouwt de spanning op voor wat komen gaat.

De Herontdekking van Nederland

Nu we minder de wereld over kunnen of willen vliegen, herontdekken we Nederland als avontuurlijk vakantieland. In interactieve reisgidsen per streek vind je tips voor activiteiten, accommodaties en horeca. Bekijk de special hier.

Als de deuren van het hutje dichtgaan, mag er weer rustig gepraat worden. Maar zodra het gordijn opengaat, word je vanzelf weer stil. Maar liefst drie grote zeugen, nog eens drie eenjarigen en bijna twintig biggetjes dartelen over het bosweitje voor het theater. De show wordt nog indrukwekkender als er twee majestueuze edelherten met dito geweien verschijnen.

Zachtjes gaat de zijdeur open voor een nog betere blik op het wild, zonder glas ertussen. ‘Zodat je neus en je oren ook mee kunnen kijken en je het geknor van de zwijnen kunt horen’, heeft Zondag van te voren geïnstrueerd. Ieder geluidje of onverwachte beweging kan ervoor zorgen dat de herten en zwijnen het op een rennen zetten. De herten blijven stokstijf aan en lijken je recht aan te kijken.

Weer binnen in het theater zet Zondag thee en koffie. Staatbosbeheervrijwilliger Harrie komt met het ene gewei na het andere aan en vertelt liefdevol over wat je daarvan af kan lezen: hoe oud was het hert, heeft-ie gevochten? Na van alles geleerd te hebben en je eigen Attenborough-narratief bij het wildspektakel verzonnen te hebben, is het tijd het bostheater te verlaten. Teruglopend door het donkere bos is het pas echt een feest voor je zintuigen. Geuren zijn veel sterker. Geluiden komen van veel verder en klinken luider. Naarmate de autoweg dichterbij komt vervaagt de magie van het nachtelijke bos waar de dieren de baas zijn.

De excursie wordt gegeven aan kleine groepjes van maximaal twintig personen, met een minimumleeftijd van 10 jaar. Vroeg boeken wordt aangeraden, de excursies lopen snel vol. Naast de wildwandeling zijn er op de Veluwe onder meer vollemaanwandelingen, John Muir-expedities en wildsafari’s met range rovers, overnachting en (wild)diner.

Volg ons