Fotoserie Cruise

Grandioze cruise,
helemaal coronaproof

Op het enige cruiseschip dat ondanks corona door de Middellandse Zee bleef varen, trof de Italiaanse fotograaf Alessandro Gandolfi rijke Europeanen die al maanden niet van boord waren geweest.

Of je nog ongedwongen bij een zwembad ligt als er de hele tijd mannen in witte overalls langskomen om de boel te ontsmetten, valt te bezien. Of het leuk is om met een mondkapje op veilige afstand van medemensen te discodansen, is een vraag die niet iedereen die zich eraan bezondigt, eerlijk beantwoordt. Of een mondkapje een hele film lang lekker zit, hangt af van de kwaliteit van de film, kun je speculeren. Afstand houden tijdens het borrelen en bowlen vergt oefening. Aansluiten in een veilige rij voor een sneltest, elke keer als je van boord gaat, vergt geduld.

Life in the Blue Zone doopte de Italiaanse fotograaf Alessandro Gandolfi de beelden die hij maakte van kapitaalkrachtige Italianen, Britten, Spanjaarden en Fransen die de afgelopen maanden het cruiseschip MSC Grandiosa betraden om even weg te zijn uit het Europa van de lockdowns. Wat aan wal niet kon, kon wel aan boord van Europa’s enige cruiseschip dat in de coronatijd door de Middellandse Zee bleef varen, met inachtneming van maximale veiligheidsmaatregelen. Het restaurant, de bioscoop, de sportschool, de yogaklas, de disco, de bowlinghal, het zwemparadijs: aan wal waren ze dicht, aan boord van de MSC Grandiosa waren ze open.

Gandolfi trof er gefortuneerden die al maanden niet van boord waren geweest, omdat ze zich op dit 331 meter lange cruiseschip, anderhalf jaar geleden opgeleverd, nooit vervelen. Er waren er óók die hem toevertrouwden te zijn gaan cruisen bij gebrek aan beter, omdat een mens in tijden van corona nu eenmaal wát moet. ‘We houden niet van cruisen, maar we hadden geen alternatief’, tekende hij op uit de mond van een Franse verzekeringsmakelaar.

De titel Life in the Blue Zone is voor meerdere interpretaties vatbaar. Je kunt denken aan de kleur van Middellandse Zee, die Toon Hermans bezong in zijn klassieke lied Méditerranée, maar ook aan de demografische term ‘blauwe zone’. Die is in omloop voor afgebakende gebieden waarvan inwoners gevrijwaard zijn van problemen in ‘rode zones’. Wie verlekkerd naar deze beelden kijkt en vakantiegeld overheeft, kan kijken of er op korte termijn nog plek is op de MSC Grandiosa. Wie niet meteen overloopt van enthousiasme, moet zeker niet gaat cruisen als de lockdown straks voorbij is.

Volg ons