FOTOSERIE DUBBEL GEVANGEN

Gedetineerden
in tijden van
lockdown

Jaren opgesloten zijn en dan ook nog je laatste kleine vrijheden verliezen. Fotograaf Sanne De Wilde zag het effect van de lockdown op gedetineerden.

Creatief en mentaal uitgedroogd voelt fotograaf Sanne De Wilde (33) zich door alle beperkingen van de lockdowns. Enige relativering vond ze afgelopen jaar in de Poort van Beveren, een moderne gevangenis met 312 cellen voor langgestrafte mannen in het Vlaamse Beveren. Wat begon als een fotoworkshop in 2016 voor de gedetineerden, werd een langdurig project waarin ze hun leven achter gesloten deuren in beeld bracht.

Het afgelopen jaar zag ze ook in het cellencomplex alles anders worden. Het gros van de activiteiten werd stilgelegd: geen gezamenlijk sporten of creatieve workshops meer. Tijdens de eerste lockdown mocht er geen bezoek meer komen en verliep het contact met het thuisfront via videogesprekken. Sommigen zagen zo voor het eerste in jaren hun huiskamer weer. Sinds december is ‘tafelbezoek’ weer beperkt toegestaan, achter plexiglas. Aanraking is verboden. Het geringe contact met familie valt de mannen het zwaarst. ‘Hun kinderen zijn hun reddingsboei; voor hen willen ze hun leven beteren, voor hen willen ze de gevangenis uit.’

Tijdens de eenzame maanden van de eerste lockdown mochten de mannen brieven schrijven aan bewoners van bejaardenhuizen, die immers ook niet naar buiten mochten. Ze schreven opbeurende woorden als: ‘Ik hoop dat jullie snel weer jullie familie kunnen omarmen.’ ‘Ik begrijp hoe moeilijk dit voor jullie moet zijn.’ ‘Jullie hebben een vriend in mij.’ ‘Ik denk aan jullie.’ ‘Veel liefs en knuffels.’ Van de vele aangeschreven bejaardenhuizen wilde er maar één de brieven ontvangen.

Ook al is er weinig empathie met gedetineerden in de samenleving, zij lijden erg onder de covidmaatregelen, is de boodschap die de fotograaf wil overbrengen. Ze zag afgelopen jaar hun energie wegstromen. Ze slijten hun dagen met tv kijken en slapen. ‘De weinige vrijheden die ze nog hebben, zijn hun goeddeels afgenomen.’ Maar toch hoorde ze sommigen zeggen: ‘Voor de mensen buiten is het moeilijker, want hier is de deur toch al op slot.’

Het fotoproject ‘Jailbirds’ is tot stand gekomen met steun van National Geographic en het Fonds Pascal Decroos.

Volg ons