Picknicken
op z’n Frans 

Iedere week een zomerse picknick van Yvette van Boven, gebaseerd op een populair vakantieland. Deze week: Frankrijk.

Picknicken
op z’n Frans 

Iedere week een zomerse picknick van Yvette van Boven, gebaseerd op een populair vakantieland. Deze week: Frankrijk.

Op Instagram stelde ik u de vraag wat u graag in de picknickmand zou willen terugzien. Quiche werd veel genoemd, en dan het liefst quiche met een knapperige bodem. Nou, als u mijn recept volgt en de bodem écht goed voorbakt moet hij lekker gaar en knapperig zijn als u hem dezelfde dag eet. Bewaart u hem in de koelkast, dan zal het vocht van de vulling de bodem onherroepelijk slap maken. U zult hem dan even moeten oppiepen in een hete oven voor het serveren. Verder bestaat deze picknick uit vegan pan bagnat en en koude perziksoep met geitenkaas.

Quiche Sardou, met spinazie en artisjok

Ingrediënten, Voor 8, 9 stukjes

  • ca. 315 gram of 7 velletjes roomboterbladerdeeg, zonder beschermfolietjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 eetl. olijfolie
  • 2 blikken artisjokharten (à 400g), uitgelekt en gehalveerd
  • 400 gram spinazie
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 200 ml slagroom

Bereiding

Vet een lage taartvorm van 22-24cm doorsnede goed in.

Stapel de bladerdeegplakjes op en rol ze op een licht bebloemd aanrecht uit tot een lap die in de vorm past. Druk hem erin en snij de randen netjes bij. Prik de bodem overal in met een vork. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast om ijskoud te worden. Zo blijft hij tijdens het bakken beter in model. Verwarm de oven voor op 200°C.

Bak de taart 20-25 minuten blind voor (= een extra vel bakpapier in de vorm gedrukt gevuld met een nepvulling zoals ongekookte rijst of gedroogde bonen), verwijder dan de blindbakvulling en bak de bodem nog zeker 10 minuten opdat de bodem ook gaart en licht bruint. Dek zonodig de randen af met alufolie.

Zet opzij. Laat de oven aan.

Maak tijdens het voorbakken de vulling.

Fruit de ui in de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de artisjokken toe als de uitjes zacht zijn en bak ze lekker uit. Schep ze uit de pan, de uitjes mogen blijven.

Voeg nu de spinazie in porties aan de pan toe en bak de blaadjes tot ze zijn geslonken, schep ze uit de pan in een vergiet en laat ze even uitlekken en afkoelen.

Knijp zoveel mogelijk vocht eruit en hak de spinazie fijn.

Roer de room door de losgeklopte eieren, breng op smaak met royaal zout en peper. Verdeel de spinazie gelijkmatig over de voorgebakken bodem. Druk de artisjokkenhelften erin. Zet de vorm op een bakplaatje tegen eventueel lekken en giet het room-eimengsel erop.

Bak de quiche in ongeveer 30 minuten mooi gaar. Laat hem afkoelen en snijd de taart zonodig in stukken voor u hem meeneemt naar het picknickkleed.

Vegan Pan Bagnat

Ingrediënten, voor vier personen

voor de dressing:

  • 1 eetl. kappertjes
  • 1 eetl. fijngehakte bladpeterselie
  • 1 eetl. fijngehakte bieslook
  • 1 eetl. fijngehakte dragon
  • 2 eetl. wittewijnazijn
  • 1 theel. scherpe mosterd
  • 1 klein teentje knoflook, geraspt
  • 4 eetl. olijfolie

voor het bonensmeersel

  • 1 blik (400g) cannellinibonen, afgespoeld en uitgelekt

voor het broodje

  • 150 gram haricot verts (of sperziebonen), afgehaald
  • 3 geroosterde puntpaprika’s, uit een pot
  • 1 rode ui, in dungesneden halve ringen
  • 1 flinke ciabatta of breed stokbrood, de kontjes eraf en overlangs doormidden
  • zo’n 12 kalamata-olijven, zonder pit

handig:

  • bakpapier
  • keukentouw of elastiekjes

Bereiding

Roer in een kom de kappertjes, peterselie, bieslook, dragon, azijn, mosterd, zout, zwarte peper en knoflook door elkaar.

Draai de bonen glad in een hakmolen of blender en voeg ongeveer de helft van het kruidenazijnmengsel erdoor. Proef op zout en peper.

Klop door de rest van het kruidenazijnmengsel de olijfolie in een dunne straal tot een lekkere dressing.

Breng een grote pan water aan de kook. Blancheer de haricots enkele minuten tot ze beetgaar zijn, giet ze af door een zeef en spoel ze met koud water af.

Besmeer de onderkant van het brood met het bonensmeersel. Haal de paprikapunten door de dressing en leg ze erop, haal de haricots door de kom dressing en verdeel die over de paprika. Doe hetzelfde met de dungesneden ui en de olijven. Giet wat er aan dressing over is uit over de bovenste helft van het brood.

Druk die boven op het brood en halveer het. (u heeft hier misschien een handje van iemand anders bij nodig om alle vulling op z’n plaats te houden.)

Pak beide helften met bakpapier in als een strak cadeautje: bind er twee touwtjes strak omheen om het vast te zetten: een een beetje aan de linker- en de andere aan de rechterkant. NIET KRUISLINGS.

Snij het broodje door het papier heen door. Doe hetzelfde met de andere helft van het broodje. Neem ze rechtop in een broodtrommel mee naar de picknick. (zie foto)

Koude perziksoep met geitenkaas

Oof en ik dronken de portie voor vier met z’n tweetjes op. Maak dus gerust meer, u bent me later dankbaar. Heel verslavend deze. Allez.

  • 4 perziken
  • ½ komkommer, in blokjes
  • ca. 8 gedroogde abrikozen, in blokjes
  • 1 teen knoflook, grofgehakt
  • 2 eetl. agavesiroop of honing
  • 75 gram verse geitenkaas, verkruimeld, plus extra voor de garnering
  • ca. 4 eetl. appel- of wittewijnazijn
  • 75 ml lekkere olijfolie, plus extra
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • een stuk of 6 stukjes stokbrood, of 2-3 sneetjes brood, in fijne blokjes

Bereiding

Maak een kruisje op de onderkant van elke perzik. Breng een grote pan water aan de kook, dompel de perziken, twee per keer, in de pan en kook ze 2 minuten of tot de velletjes zichtbaar loslaten. Schep ze met een schuimspaan uit het water en pel het vel er onder koud stromend water af. Snij de vruchten in stukken, gooi de pit weg.

Meng de stukken perzik, komkommerblokjes, abrikozenblokjes en de gehakte knoflook met elkaar in de beker van de blender. Voeg de agavesiroop of honing toe, de geitenkaas, de azijn en de helft van de olijfolie. Draai de soep helemaal glad. Proef en pas de smaak nog wat aan met zout en peper, eventueel nog wat azijn of olie. Zet de soep afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast, hij moet ijskoud geserveerd worden.

Verhit intussen de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de blokjes brood krokant en bestrooi ze tijdens het bakken met zout en peper. Laat de croutons op keukenpapier uitlekken.

Verkruimel nog wat extra geitenkaas, doe het in een afsluitbaar bakje om mee te nemen naar de picknick en doe het erbij. Bewaar de croutons in een apart bakje of zakje. Neem eventueel ook nog wat olijfolie mee.

Schenk de koude soep op de picknickplek in 4 kommen, garneer verkruimelde geitenkaas, een drup olijfolie, wat croutons. Maal er flink zwarte peper op.

Bekijk ook de andere picknickmanden van Yvette van Boven.

Volg ons