FOTOSERIE ZEEMEERMINNEN

Even helemaal ondergedompeld

Vooral vrouwen voelen zich aangetrokken door de nieuwe wereldwijde trend, zag de Belgische fotograaf Elisa Maenhout, om een vissenstaart om je lijf te doen en je zeemeermin te wanen. Lekker even weg uit het veeleisende hier en nu.

Wie weleens met jonge kinderen naar het zwembad is geweest, weet dat die na afloop kunnen vertellen dat ze daar zeemeerminnen hebben gezien. Volwassenen die zeemeerminnen waarnemen heb je ook, het kan zomaar gebeuren als mensen het esoterische pad opgaan.

Wie de eerstvolgende keer op een familiefeest een spirituele tante hoort verkondigen dat zeemeerminnen zich vertonen aan iedereen die onder water al zijn chakra’s durft open te zetten, moet niet meteen sceptisch de wenkbrauwen fronsen. Het kan namelijk zomaar dat die tante leden van een nieuwe en snel groeiende subcultuur heeft gezien.

A Depth Most Would Drown In, doopte de Belgische fotograaf Elisa Maenhout haar project over de vrouwen en de incidentele man die zichzelf een vissenstaart om de voeten doen en daarmee sprookjeswerelden binnenzwemmen waarin stress, werkdruk en relatieproblemen niet bestaan. De wens even uit de realiteit weg te zijn, verbindt zeemeerminnen uit vele landen, weet Maenhout.

Ze begon met het fotograferen van de Belgische gemeenschap. In de tweeënhalf jaar die volgden, kwam ze in contact met steeds meer andere zeemeerminnengemeenschappen, in Nederland, in Frankrijk, in Egypte, in de VS. A Depth Most Would Drown In, zegt de fotograaf, ‘gaat over mensen die zich identificeren als zeemeermin of -man. Hun fantasie en verlangen worden werkelijkheid door zich te vereenzelvigen met het mythische wezen.’

Zeemeerminnen spraken al tot de verbeelding in de Oudheid. In de late Middeleeuwen rapporteerde niemand minder dan Columbus op weg naar Amerika hun vormen te hebben waargenomen in de golven van de Atlantische Oceaan. In die tijd kon niemand nog online bontgekleurde vissenstaarten aanschaffen, dus wie weet waar die zeemeerminnen van 1492 vandaan kwamen.

Een verklaring voor de opkomst van mermaid communities in de 21ste eeuw, is de behoefte aan magische universa in een wereld die door wetenschap en techniek alsmaar verder wordt onttoverd. Een tweede verklaring staat enigszins haaks op de eerste, namelijk de digitale revolutie, die ervoor heeft gezorgd dat mensen makkelijker dan ooit virtuele werelden betreden. Wie op zijn scherm vaak tussen de zeemeerminnen zit, kan sterk de behoefte voelen ook eens in het echt met een vissenstaart te water te gaan. Online vind je al een goede zeemeerminstaartset voor rond de 60 euro.

Volg ons