FOTOSERIE KERSTMANNEN

En toch waren zij de Kerstman

De peuters en kleuters zal het een zorg zijn: als je heilig gelooft zie je die plakbaard niet eens, en als je hem wel ziet geloof je er gewoon nog een verhaal omheen. 

FOTOSERIE KERSTMANNEN

En toch waren zij de Kerstman

De peuters en kleuters zal het een zorg zijn: als je heilig gelooft zie je die plakbaard niet eens, en als je hem wel ziet geloof je er gewoon nog een verhaal omheen. 

‘U bent helemaal niet de Kerstman, u bent oom Wolfgang.’ ‘Papa, je kunt je beter niet vermommen dan zó.’ ‘Buurman, dit is echt de slechtste plakbaard die ik mijn hele kinderleven heb gezien.’ ‘Meester, houdt u alstublieft op te doen alsof u de Kerstman bent, ik herkende u in de eerste seconde al aan uw bril en uw flaporen.’ ‘Beste oom Franz, als u nog eens een plakbaard in elkaar gaat knutselen, gebruik dan niet de goedkoopste watten van de drogist. Op deze manier bent u niet alleen volstrekt kansloos als Kerstman, u bent voor de hele familie een bron van plaatsvervangende schaamte.’

De lieve kinderen zeiden het allemaal niet. Desalniettemin: kijk naar deze foto’s uit de onvolprezen collectie van Tammo Schuringa en je wordt van de weeromstuit trots op de professionaliteit van bijna al die Nederlandse Sinterklazen. Vergeleken met deze Kerstmannen zijn die bijna even goed in het verbergen van hun identiteit als drugscriminelen op de vlucht.

We weten niet precies waar en wanneer deze Kerstmannen actief waren. Tammo Schuringa schafte de meeste foto’s de afgelopen jaren aan zonder bijschriften. Er zitten een paar Duitse Kerstmannen bij, een paar Joegoslavische en minstens één Franse. De oudste foto’s dateren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, de recentste uit de jaren zeventig.

Zeker is dat deze Kerstmannen ondanks hun beroerde drogisterijbaarden en slecht geplakte wattensnorren met vlag en wimpel slaagden in hun missie. Kijk naar de blikken in de ogen van de peuters en de kleuters: ze hoopten op de Kerstman en die is nog gekomen ook! Leve de magische wereld van het kind. Daarin kan een kerel die overduidelijk oom Franz is tegelijk óók de Kerstman zijn. Wie zich dat magische universum nog kan herinneren, weet dat de Sinterklaas van de optocht daarin rustig twee koppen groter mocht zijn dan de shagrokende Sinterklaas van de kleuterschool– tot die dag waarop we vroegen hoe iemand in drie dagen twee koppen kon groeien.

Wie dat magische universum eenmaal heeft verlaten, weet dat het lastig is de ingang ervan terug te vinden. Desondanks: mooie kerstdagen en een fijne jaarwisseling!