PLAYLIST DANCE

Een ode aan de dance in 33 tracks

De deuren van de clubs gingen afgelopen jaar zelfs niet even op een kier. Terwijl dance eigenlijk niet kan bestaan zonder publiek. En toch verscheen er een berg voortreffelijke dance dit jaar. Dans mee op deze 33 pareltjes.

PLAYLIST DANCE

Een ode aan de dance in 33 tracks

De deuren van de clubs gingen afgelopen jaar zelfs niet even op een kier. Terwijl dance eigenlijk niet kan bestaan zonder publiek. En toch verscheen er een berg voortreffelijke dance dit jaar. Dans mee op deze 33 pareltjes.

Het was een bijna existentiële vraag, die de dance zichzelf het afgelopen jaar moest stellen. Kan clubmuziek eigenlijk bestaan zonder de club? Is er dance zonder dancing, zonder festivals of nachtleven?

Het club- en danceleven is van alle door corona getroffen cultuursectoren het zwaarst de klos. Vanaf het uitbreken van de crisis in maart 2020 gingen de deuren van de nachtclubs direct op slot, om tot op heden niet meer open te gaan. Ook niet op een kier, voor een beperkt publiek of die ene intieme clubnacht met veiligheidsmaatregelen. Nee: dicht. Overheden van over de hele wereld vonden het risico op besmettingen in nachtclubs te groot. Tot groot verdriet en diepe frustratie van de clubsector en alles wat daaromheen zweeft.

Een wereldwijde cultuur van lange draainachten, extatische dj-sets, feesten op Balearische eilanden en festivals stortte compleet in. Een armageddon voor de dansmuziek. Dappere dj’s boden eerst nog livestreams aan, opgenomen vanaf het dak van hun huis of op een boot door een willekeurige gracht. Maar die creativiteit droogde al snel op. Het publiekloze plaatdraaien kon het echte werk nooit evenaren, constateerden zowel dj’s als publiek. Een dj-set bestaat juist bij de gratie van dat publiek. De interactie tussen een dansende arena en de keuzes uit de platenkoffer (of memorystick) is van levensbelang voor de kunst.

De Nederlandse technoproducer Reinier Zonneveld verwoordde het vorige week mooi, toen hij eindelijk weer eens live dance had mogen maken voor publiek op een Fieldlab bij Biddinghuizen: een experimenteel dancefestival voor vijftienhonderd echte mensen. Hij had in lockdown veel nieuwe muziek gemaakt, zei hij, maar zijn werk kwam pas tot leven toen hij er de aanval mee inzette op een volle dancetent. ‘Je weet niet hoe een drop in een beat valt, totdat je hem live kunt loslaten op een dansvloer.’

En toch, ondanks alle rampspoed verscheen het afgelopen jaar een berg voortreffelijke dance die de moed erin hield. Onweerstaanbare vloervullers, die zelfs zonder die volle vloer tot de verbeelding spreken, en op zijn minst een thuisdansvloer in vlammen kunnen zetten. Om die muziek te eren, en al die volhardende producers en dj’s die de kunst levend houden, stelden we zorgvuldig een afspeellijst samen van 33 dikke dancehits uit de lockdownperiode. Een bijna drie uur durende danslijst van optimisme maar ook van opgekropt verlangen, en hier en daar wat zorgelijke bezinning. Een lijst dwars door de genres heen; van duistere underground naar feestelijke house, juichende festivalanthems en uiteindelijk zelfs een setje diepe tripmuziek waarbij het licht uit mag. Doe mee, speel af en vier de dance, want opgeven is geen optie.

1

LouisahhhLove is a Punk

We trappen de lijst af in de technokelder, waar de schimmels na een troosteloos jaar van dichte deuren aan de muren kleven. De aanstormende New Yorkse techno-dj Louisahhh mengt grimmige postpunk en newwave met bonkende maar toch sensuele beats. Hoewel zij met de liefde verder niet zo veel heeft. Love is a punk. En zo is het.

2

PeachesPussy Mask

Prettig recalcitrant, buitengewoon grappig en volkomen coronaproof is de gelouterde Canadese kunstpunkzangeres Peaches, in dit modestatement voor op de dansvloer. Waarin toch ook een lichte parodie op het nummer WAP van Cardi B en Megan Thee Stallion valt te bespeuren. Luister maar naar die combinatie van hiphopbeats en overdreven plastische teksten.

3

YaejiMoney Can’t Buy (feat. Nappy Nina)

Blijf even hangen in de vibe van de hiphop, bij deze curieuze maar verslavend leuke clubtrack van de Koreaans-Amerikaanse dj en producer Yaeji. Zij heeft al meerdere keren bewezen dat zelfs van een totaal verregend festival een dik dancefeest te maken valt. Dus ook van een rampzalig coronajaar.

4

Perfume GeniusJason (Planningtorock remix)

Een beetje rustig loskomen op die thuisdansvloer. Dat kan bij de beheerste maar op een onderkoelde manier toch ook zeer beweeglijke remix van het breekbare popliedje Jason, van de fijnzinnige Amerikaanse popzanger Perfume Genius. Remixer van dienst is de Britse popproducer Planningtorock, die al jaren opereert vanuit Berlijn. Onthoud die naam, want hij keert terug.

5

Shygirl Freak

Tempo omhoog en remmen los bij deze korte maar driftige hiphoptrack voor in de club, van de Britse rapper Shygirl, die opstormt als een van de grootste vrouwelijke hiphoptalenten, en de Schotse producer Sega Bodega. Met deze knaller had het duo natuurlijk dancegoud in handen voor een zegetocht door mondiale dj-sets. Bij deze alsnog het terechte eerbetoon.

6

Sophie & AutechreBipp

En als we dan toch eer gaan betonen: deze track mag niet ontbreken, al is de aanleiding triest. Begin dit jaar overleed de baanbrekende Schotse producer Sophie, na een ongelukkige valpartij, op 34-jarige leeftijd. Het duo Autechre, dat al vanaf eind jaren tachtig dwarse dance met de wereld deelt, maakte een hoekige en niet makkelijk in het gehoor liggende maar wel meeslepende remix van Sophies doorbraaksingle Bipp. Rip.

7

Solomun feat. ÄtnaTuk Tuk

Genoeg moeilijk gedaan en muntjes gezocht op de dansvloer. Ontsteek vanaf nu het sfeerlicht (en de huiskamerstroboscoop) bij een setje clubhits van de buitencategorie. Te beginnen bij een van de grootste krakers van de afgelopen weken: Tuk Tuk van de geestrijke Bosnische producer Solomun met zangeres Inéz Schaefer van de Duitse popband Ätna. Oorwurmalarm.

8

Dodie Hate Myself (Georgia remix)

En wat te denken van deze plaat vol vrolijke zelfhaat van zangeres Dodie, waarin eightiespop en koele house opstijgen naar de danshemel. Producer Georgia, die eigenlijk ook zelf een popzangeres is maar van dit songwritersliedje van een ander eigenhandig een bedwelmende discodroom maakte, is een grootheid in wording. Als u haar nu snel ontdekt, kunt u toch nog een beetje als kenner doorgaan. Doen wij niet moeilijk over.

9

Martin GarrixPressure (feat. Tove Lo)

Pop mixen met koele house, dat kan Martin Garrix natuurlijk ook. Pressure, met de Zweedse zangeres Tove Lo, is na een maand al een gigantische hit, en dat zonder zuivere draaitijd op festivals of in de clubs. Dat is knap. Zou het iets met die fijn knerpende bassline te maken hebben?

10

Tiësto & Ty Dolla SignThe Business, Pt. II

Meer Nederlandse dance- en popglorie met wie anders dan onze stukgestreamde Tiësto, die het toch ook maar weer presteert een hit te scoren met zijn wanhoopskreet The Business: ‘I can’t do this for another day.’ Vooral de versie met de Amerikaanse rapper en zanger Ty Dolla Sign is geslaagd, al geldt ook hier een ernstige oorwurmwaarschuwing.

11

GuzSet U Free

Op Beatport, een soort Marktplaats voor dj’s en producers, heeft het opkomende maar verder nog zeer onbekende Nederlandse dancetalent Guz een dikke hit te pakken met zijn ondraaglijk opgewekte Set U Free. Typisch zo’n dancestamper die de wereld had veroverd, als er maar gedraaid werd. Handjes in de lucht, voor Guz.

12

SG LewisTime

De euforiemeter loopt nog verder op bij de meesterlijke track Time van de jonge Britse dansridder SG Lewis, die verlangt naar de bevrijding van de vroege disco uit New York uit de jaren zeventig. Dat is te horen aan zijn rijke arrangementen vol violen en koortjes. Subtiel en feestelijk, net als de funky gitaartjes. ‘De zon komt op’, zingt gastzanger Mike Milosh. ‘Laten we buiten spelen.’ Nog even geduld.

13

Fred EverythingHere (Now) (Prins Thomas remix)

Zijn we die ouderwetse spiegelbollendiscotheek aan de binnenkant van onze ogen eenmaal binnen, dan gaan we er ook niet meer uit. Neem even de tijd voor deze tien minuten durende groove van de Canadese deephouseproducer Fred Everything, die niet bang is voor een congaatje of twee. Dat is zijn remixer Prins Thomas trouwens ook niet. Deze Noor stond aan de basis van een serieuze Scandinavische discorevival.

14

Rick LenoirBoomba

Over grooves gesproken: je vraagt je bij deze hypnotiserende en hyperklassieke housetrack van Rick Lenoir af waarom hij zo goed werkt en je lijf onherroepelijk in beweging zet. Misschien helpt het dat Lenoir in de jaren tachtig al draaide in de eerste houseclubs van Chicago? Respect voor deze pionier die zelfs nu stug doordraait.

15

Black LoopsBanana 20

Nog eentje dan, en nu van de nieuwe generatie. Ook Black Loops, het alias van de jonge Italiaanse houseproducer en dj Riccardo Paffetti, zweert bij conga’s, hardnekkig doorratelende hihats en de verplichte funky bassline.

16

Ruf DugAddicted (Shanti Celeste remix)

Jaar in jaar uit hangt Ruf Dug uit Manchester, die erg geheimzinnig doet over zijn echte naam, op Ibiza, in een eeuwigdurende dj-set tussen zonsondergang en -opkomst. Hoezeer hij dat club- en strandleven mist, laat hij horen op het puntige en uptempo Addicted. Ontwenning is voor niemand leuk.

17

Nicole Moudaber & Eats EverythingBig Dipper

Nog zo’n Balearische eilandhopper. De mondiaal ernstig overvraagde Brit Eats Everything heeft een abonnement op álle clubs op Ibiza – en hij zeurt nooit over de catering. De stilstand van het afgelopen jaar moet hem tot razernij hebben gedreven. En zijn verlangen naar betere tijden ontploft in deze lekker agressieve housetrack Big Dipper, die hij maakte met de Libanese dancepersoonlijkheid, labelbaas, feestorganisator en talkshowhost Nicole Moudaber.

18

OvermonoPieces of 8

De jonge Britse gebroeders Ed en Tom Russell, die door het danceleven gaan als Overmono, staan bekend om hun levenslustige techno, die normaal gesproken gaten in de dansvloer brandt. Op deze track van eind vorig jaar, diep in lockdowntijd, klinken ze eerder ingetogen en zelfs wat zorgelijk.

19

Ross from FriendsBurner

De dj-carrière van de 27-jarige Felix Weatherall begon net goed op gang te komen. De danceafdeling van de BBC vertelde ons twee jaar geleden al dat we hem in de gaten moesten houden. Daarna volgde een eerste album. Niets stond een uitgebreide clubtournee in de weg. En toen gingen de gordijnen dicht. Denk daaraan, bij dit mooi bliepende techno-understatement.

20

Octo OctaFind Your Way Home

De New Yorkse dj Maya Bouldry-Morrison transformeerde van man naar vrouw, vandaar die artiestennaam. In haar house klinkt altijd het enthousiasme door, zin in verandering en nieuw leven. Dat lentegevoel kunnen we nu goed gebruiken. En hoe vaker we Find Your Way Home draaien, hoe meer we denken dat alles goed gaat komen.

21

ColynBridges in the Sky (feat. Maurits Colijn)

Nog zo’n veelbelovende dj en producer, die begin vorig jaar op doorbreken stond en een drukke internationale agenda voor de boeg had. Toen de dj-agenda’s werden schoongeveegd, ging de Amsterdammer niet jammeren, maar aan het werk. Hij schreef, zo horen we in Bridges in the Sky, zeer verzorgd en ingetogen nieuw werk met melancholieke ondertonen, met vocalen van zijn broer.

22

Ela MinusMegapunk (TSHA remix)

We blijven golven op de cadans van de verkoelende techno, maar het licht mag vanaf nu uit voor een lange sessie dancing in the dark. De Colombiaanse zangeres en apparatentovenaar Ela Minus maakte vorig jaar een van de beste dancealbums, en in deze remix van het zwaar bedwelmende, fluisterende Megapunk kan iedereen horen waarom ze zo goed is.

23

Laughing EarsFlickering Shadows

De volgende ontdekking komt uit de Chinese metropool Shanghai, waar volgens ooggetuigen inmiddels weer gedanst wordt. Li Jingping is sounddesigner voor games, en de precieze aandacht voor iedere drumbeat en bassline maakt haar werk spannend als een bossfight in Doom Eternal.

24

BicepSaku (feat. Clara La San)

De heren van het Noord-Ierse duo Bicep houden normaal gesproken wel van een feestje en van stoere spierballentechno. Maar op hun vorig jaar verschenen album Isles lijken ze hun hart vast te houden voor de clubcultuur, bij melancholieke dance die dankzij de haast menselijke geluiden die uit de synths worden getrokken ook behoorlijk ontroert. Voor op de koptelefoon, vinden ze zelf. Maar ook op de thuisdansvloer misstaat dit bloedmooie Saku niet.

25

Romy & PlanningtorockLifetime (Let it Happen-remix)

Zangeres Romy, bekend van het indiepoptrio The Xx, leidt de trippende eindfase in van deze hoopgevende maar toch ook een beetje bezorgde erelijst. Met de onverbiddelijke vloervuller Lifetime, die door remixer Planningtorock – daar is hij weer – dwars door de clubmuur wordt geproduceerd. Of de deuren van het nachtleven ooit weer opengaan? ‘Oh, let it happen.’

26

Ÿ​uma & SisSmek

Vier jaar geleden betoverde het jonge Tunesische singer-songwritersduo Ÿ​uma de wereld met het prachtliedje Smek. En jawel: in de diepe en bezwerende remix van de Turks-Duitse producer Sis, die eigenlijk Burak Sar heet, komt het kippevel opnieuw opzetten. Minimale house plus Tunesische pop is pure dance-extase.

27

Disclosure & Blick BassyCe n’est pas

Ook het anders zo opgewekte danceduo Disclosure boort zich diep in ieders gevoelsleven, met het ongelooflijk mooie nummer Ce n’est pas, dat op de dansvloer alleen kan werken als u eenmaal in de stemming bent geraakt. Laat u niet verrassen door de plotselinge, korte stilte halverwege de track en geef u over aan de goddelijke stem van de Kameroense popzanger Blick Bassy.

28

AlostmenBayiti (Rroxymore remix)

We laten ons het betoverde bos van de mondiale fusie-dance niet zomaar meer uitjagen. Trip nog even mee in de wonderlijk tintelende en donker dubbende bewerking van het nummer Bayiti van de Ghanese tranceband Alostmen, die schitterende muziek maakt op gitaren van olieblikken.

29

Róisín MurphySomething More (Crooked Mixes: Dark)

Zangeres Róisín Murphy maakte in de rustige, bedachtzame fase van haar rijke popcarrière (ex-Moloko) nog even een geweldige danceplaat, die ons nog jaren zal achtervolgen. Zeker als er remixen als deze van worden gemaakt. Laat u langzaam achterover zakken in deze draaikolk van pluizige kussens en warme onderbuikgevoelens.

30

Låpsley & Logic1000Womxn

Misschien wel de allermooiste parel in deze blinkende ketting van dancejuwelen: het nummer Womxn van zangeres Låpsley, in een onherkenbare maar weergaloze housemix van de Australische topproducer Samantha Poulter alias Logic1000. Zo gaaf kan zuivere, zelfonderzoekende dance zijn, zelfs gedurende een historisch rampjaar.

31

Mr. MitchDaydream of You

De Britse grime- en hiphopproducer Mr. Mitch heeft het afgelopen jaar zo te horen ook de nodige zelfanalyse gedaan, opgesloten in zijn muziekkamer. De meditatie leverde een plaat vol intieme en kalmerende dance op. Met onbevattelijk mooie liedjes als dit zoet dagdromende Daydream of You.

32

Kelly Lee OwensNight

We gaan tot slot nog één keer het klokje rond, met allereerst de bubbelende én bonkende synthesizerpracht van Kelly Lee Owens. Op haar dance-album Inner Song verwerkte de Amerikaanse liedschrijver en danceproducer vorig jaar een berg persoonlijke ellende. In het nummer Night droomde ze dat alles toch nog goed ging komen. ‘See what’s right, only in the night.’

33

RoundDays (John Talabot’s Skoooldub Rework)

Typisch zo’n nummer waarmee je in niet-pandemische tijden richting de uitgang van de club wordt geveegd, als het zonnetje buiten alweer aan de hemel staat. Days van de vrij obscure Deense producer Round is van zichzelf al een fraai triphopnummer (zoek maar op), maar bij de uitgesponnen, bijna een kwartier durende dubtrip-versie van de Spaanse tripdancekoning John Talabot zakt zelfs uw volhardende dj in een diepe danceroes. Dank voor de aandacht, en welterusten.

Volg ons