FOTOSERIE Bomen planten

Een groene revolutie van 10 miljard bomen

Pakistan is extreem kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Daarom wil het land tot 2023 tien miljard bomen planten. Fotograaf Sarah Caron legde de campagne vast. 

Pakistan is een land van kale bergen en woestijnen. Niet echt de bakermat van een groene revolutie. Toch speelt zich hier de grootste herbebossingscampagne ter wereld af. Tot 2023 wil het land 10 miljard bomen planten.

De campagne, Ten Billion Tree Tsunami, is het initiatief van de regering van premier Imran Khan, de internationale cricketheld-cum-politicus die in 2018 aan de macht kwam met de verkiezingsbelofte een nieuw Pakistan te zullen realiseren dat niet alleen nog islamitischer maar ook welvarender en groener zal zijn.

Herbebossing was in dat verband een ideaal plan. Bossen slaan CO2 op (goed voor het klimaat), houden water vast en remmen overstromingen af, wie kan daartegen zijn? Khan had het kunstje ook al eens toegepast als premier van de provincie Khyber-Pakhtunkhwa. De actie Billion Tree Tsunami, die de bosbedekking in KP tussen 2014 en 2019 opkrikte van 20 naar 27 procent, wordt nu landelijk uitgerold, voor ­omgerekend 650 miljoen dollar.

Pakistan kan het initiatief goed gebruiken. Het land is nog maar voor 5 procent bebost (het gevolg van decennia van kaalkap voor landbouwgrond en goedkope brandstof), en staat nu in de Global Climate Risk Index 2020 in de topvijf van landen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, zoals droogte, overstromingen en extreem weer. De afwezigheid van natuurlijke vegetatie maakt het nog erger.

Bij de herbebossingscampagne worden vooral snelgroeiende boomsoorten gebruikt die relatief weinig water nodig hebben, zoals de neem tree (Azadirachta indica), een mahoniesoort die na vijf jaar niet meer bewaterd hoeft te worden. Alleen al in Punjab werden afgelopen jaren 30 miljoen bomen geplant, waaronder ook acacia, moerbei en moringa, boomsoorten die ook waarde hebben vanwege hun fruit.

De Franse fotograaf Sarah Caron, die al sinds 2007 deels in Pakistan woont en werkt, raakte geïntrigeerd door het herbebossingsproject. Ze legde zowel de ambachtelijke boomplantactiviteiten vast als het Pakistaanse landschap waar die zich allemaal afspelen. Zoals het magnifieke Karakoramgebergte.

De coronatijd dreigde de bomenplanterij vorig jaar even danig parten te spelen, maar de regering-Khan besloot de campagne juist te intensiveren. Tienduizenden werkloos geworden Pakistanen, waaronder veel vrouwen en jongeren, kunnen na een korte omscholing sindsdien een paar dollar per dag bijverdienen. Ze kunnen zo niet alleen hun gezinnen ondersteunen maar ook bijdragen aan een groene revolutie.

Volg ons