FOTOSERIE SLAGERS

Deze slagers behandelen uw vlees met liefde

Fotograaf Nina Schollaardt wilde de gezichten achter de klinische bio-industrie zien. De mensen die het vuile werk mogen opknappen om de buurtbarbecue mogelijk te maken. ‘Het blijft hard werken, maar ik ben ervan gaan houden.’

Het had haast iets vertederends, vond fotograaf Nina Schollaardt. De manier waarop slagers de hompen vlees verplaatsten in de slachterij. Tegen de borst gedrukt zoals een moeder dit van nature met haar pasgeboren kind doet.

Meermalen bezocht Schollaardt (25) met haar camera vleesverwerker G&A Wennekers in Rotterdam. Om een gezicht te geven aan de mensen achter de bio-industrie. Shots van een uit beeld geraakt ambacht. Verdreven uit ons gezichtsveld door opeenstapelingen van efficiëntieslagen, die het uitbenen langzaam maar zeker verplaatste van het boerenerf naar anonieme hallen op bedrijfsterreinen.

  • Arjan

Schollaardt zag door haar lens dat het slagersvak toch ook mensenwerk is gebleven. Een beeld dat volgens haar vaak ontbreekt als het over deze klinische, afgeschermde wereld gaat. ‘In onze consumentencultuur plaatsen we de werknemers binnen de vleesindustrie in een situatie waarin ze in massaproductie moeten werken, terwijl we hen tegelijkertijd de schuld geven van het bestaan ​​van hun baan.’

Corona-uitbraken onder de veelal arbeidsmigranten bij marktleider Vion, deed het imago van de vleessector vorige zomer weinig goed. Schollaardt was toen al bezig met haar project bij de kleine Rotterdamse verwerker - bij de groten kwam ze er niet in. Ze hoopt dat dit alsnog gaat lukken; haar project is nog niet af.

Schollaardt, zelf een gematigde vleeseter, weet ook dat genoeg valt aan te merken op de bio-industrie. Haar punt is dat de mensen die aan het einde van dit systeem staan, niet als zondebok aangewezen moeten worden. Mensen als Rochdi, Arjan en Mohammed, die het vuile werk mogen opknappen om de buurtbarbecue mogelijk te maken.

  • Rochdi

  • Kamal

  • Hans

Mohammed Asabban (32) kwam vanuit Marokko om wat geld te verdienen in het amateurvoetbal. Het werd niet de linksbuitenpositie bij RKSV Excelsior’20 in Schiedam, maar de vacuümmachine bij G&A Wennekers in Rotterdam. ‘Inmiddels heb ik geleerd hoe ik botten verwijder en vlees snij’, zegt Asabban opgewekt. ‘Het blijft hard werken, maar ik ben ervan gaan houden.’

Schollaardt zag dergelijke trots ook bij zijn collega’s. ‘Deze slagers verwerken met liefde andermans voedsel’, zegt ze. ‘Om hun eigen kost te verdienen.’

  • Karel

  • Mohammed

Volg ons